Jeugdhelden

Wie kent het niet? Het gevoel van in de steek gelaten worden. Datzelfde gevoel had er hier eentje toen het nieuws de schijn wekte dat de staking van woensdag 6 november van de baan zou zijn. ‘Oh waarom gaan ze woensdag nou toch niet staken?’, kreunde hij tijdens het
ontwaken de maandag ervoor. Mijn gedachten gaan uit naar de rest van de dag en ik doe een poging om hem met beide benen weer op de grond te zetten. ‘Jongen, het vonnis is nog niet geveld, eerst zien dan geloven!’ Ik vervolg… ‘Zeven uur, tijd om op te staan. Goedemorgen trouwens!’

Desalniettemin ben ik wel bekend met dat gevoel. Als tiener werd ik weleens overspoeld. Vooral toen A-ha naar Nederland zou komen en ineens toch weer niet. Hoe teleurstellend.Toen het er ook nog op leek dat mijn jeugdhelden ermee zouden gaan stoppen, was het drama compleet. Ik kon wel janken. Wat moest ik nu? Van wie moest ik nu albums kopen. Daarnaast ergerniswekkend als je broer er nog een flinke schep bovenop doet met de verkeerde vraag: ‘Wat heb ik gehooooord…?’ En een moeder die denkt het wiel uit te vinden en oppert fan te worden van U2 is ook niet grappig!’ Makkelijk l*llen, dacht ik. Ik zat totaal niet te wachten op die ouwelijke manspersonen van U2. Ik wilde de frisse en fruitige jongens van A-Ha. Bovendien stoorde ik mij elke keer aan de manier waarop Bono met zijn gitaar zwaait in één van zijn videoclips. Geen optie dus.

Uiteindelijk is alles op zijn pootjes terecht gekomen. Ik heb het één en ander even laten bezinken, ben naar U2 gaan luisteren en werd fan. Mijn kwartet heeft genoten van een extra vrije dag want onze school bleef dicht. En na ongeveer 30 jaar heb ik antwoord gekregen op mijn vraag hoe de inmiddels 60-jarige Morten en kornuiten (met respectievelijk 57 en 58 jaar op de teller) op het podium presteren. Ze waren nog steeds mooi en te sensationeel om in 2020 aan mijn neus voorbij te laten gaan. Morten en Bono hebben trouwens één ding gemeen… Die hypnotiserende heupbeweging. En alsof Bono het al die tijd heeft geweten… Ik refereer naar het nummer ‘With or without you… Want na het tweede couplet te hebben uitgezongen, maakt hij zich opnieuw klaar voor het refrein en zingt: ‘With or without you, With or without you A-ha… I can’t live.’

Foto's:


0