Mazda gaat elektrisch met MX-30

Het duurde even, maar Mazda sluit zich nu bij de elektrificatie van het wagenpark aan met de MX-30, die een veelbelovende vanafprijs heeft. Bekijk je hem van opzij, dan zie je iets merkwaardigs.

Lange tijd leek Mazda zich niet te mengen in elektrisch rijden, maar nu is er dan de MX-30 met e-SkyActiv-techniek. Hij laat zich met zijn extra bodemvrijheid en zwarte inzetstukken op dorpelhoogte bestempelen als een crossover, die met een lengte van 4,40 meter op het niveau van de traditioneel aangedreven CX-30 zit. Ook qua vanafprijs komt hij daar dicht in de buurt: € 33.990. Voor een elektrisch model mag dat heel concurrerend heten, al laten cijfers over de zo belangrijke actieradius nog even op zich wachten. In ieder geval strooit Mazda kwistig met standaardvoorzieningen, opgenomen in de First Edition. Daartoe behoren 18-inch lichtmetalen wielen, ledkoplampen, verkeersbordenherkenning, dodehoekbewaking, uitparkeerwaarschuwing, adaptieve cruise control, parkeersensoren rondom, een achteruitrijcamera, een digitaal instrumentarium, een head-up display, DAB-radio met Apple CarPlay, stoelverwarming en een elektrisch verstelbare bestuurdersstoel. Mazda spuit de carrosserie in witmetallic, tenzij je een driekleurencombinatie aanvinkt, met het dak en zijn zijdelingse randen elk in een afwijkende tint. Binnenin regeert ecologisch kunstleder met stof in een combinatie van wit met grijs of bruin met zwart. Zoals de vrijgegeven prijs al suggereert valt de MX-30 reeds te bestellen. Leuk en aardig allemaal, maar wacht even, er is nog iets. Kijk eens goed naar de flank en dan speciaal naar de uitsnede van het achterportier. Juist, dat opent aan beide zijden van de auto in tegengestelde richting, zoals ooit bij de RX-8. Die eigenzinnige mensen van Mazda toch.

Foto's:


0