16 november 2019

Poulidor werd laatste in Gemert

GEMERT – Het overlijden van de Raymond Poulidor eerder deze week bracht een jeugdherinnering naar boven bij Gemertenaar Bertus van Berlo. De eeuwige tweede van de Tour de France was op 7 mei 1970 in Gemert. De grootvader van multitalent Mathieu van der Poel reed tijdens de Meifeesten mee met een wielerronde voor profrenners en werd tijdens de race door de destijds tienjarige Van Berlo op de foto gezet.

Winnaar van de wedstrijd op Hemelvaartsdag was Harry Steevens, die twee jaar eerder de Amstel Gold Race op zijn naam had geschreven. Poulidor komt in de uitslag niet voor en dat bevestigt volgens Van Berlo dat hij laatste werd.

De organisatie van de ronde was in handen van wielervereniging Buitenlust.Ook in juli 1970 was er weer een wielerronde in Gemert, waarschijnlijk tijdens de zomerkermis. Dit keer zonder profs.Op 20 mei 1971 werd er wederom een wielerwedstrijd gehouden. Winnaar in Gemert was toen Robert Adriaans uit Mierlo van Buitenlust. Tweede werd de latere prof Henk Lubberding. Ook hij fietste dus ooit in Gemert. Er stonden geen beroepsrenners aan de start. Wielerwedstrijden in Gemert hebben een nog langere geschiedenis. In 1937 werd er ook een rond verreden. Renners mochten toen niet in korte broek fietsen. Start en finish in Helmond via : Bakel-Milheeze-De Rips-Gemert-Bakel- Helmond.

Poulidor in Gemert (Foto: Bertus van Berlo).

Foto's:


0