Praten, lachen en dansen met Zora

GEMERT-BAKEL – In de week van 8 tot en met 15 november stond bij Bibliotheek De Lage Beemden de Week van de Mediawijsheid centraal. Op maandagmiddag 11 november werden mantelzorgers geïnspireerd tijdens een lezing over zorgrobots. Bij de KennisFabriek op woensdagmiddag 13 november konden kinderen van 6 tot en met 8 jaar kennismaken met zo’n zorgrobot.

De KennisFabriek organiseert kenniscolleges voor kinderen en jongeren en is een initiatief van Bibliotheek de Lage Beemden. Deze keer vond de KennisFabriek plaats bij de Wilbertsdries in Bakel en waren Zora de Zorgrobot en domoticaspecialist Niels van den Broek te gast.
Niels van den Broek vertelde over zijn werk met Zora bij ORO. De kinderen luisterden geboeid en waren erg enthousiast over alles wat Zora kan. Bij ORO wordt Zora onder ander ingezet bij ouderen, als ondersteuning bij de gymles, maar ook bij kinderen met autisme. Zora ondersteunt deze kinderen bij het tandenpoetsen door duidelijk aan te geven hoe ze moeten poetsen en op welk tijdstip. Niels vertelde dat de zorgrobot door veel kinderen leuk wordt gevonden, maar dat er ook kinderen zijn die Zora eng vinden. Zora kan veel, maar zal nooit de mensen in de zorg vervangen.
Na het verhaal van Niels kwam dan eindelijk Zora in actie. Ze stelde zichzelf eerst aan iedereen voor. Daarna toonde ze haar gave moves en zong ze een paar liedjes, waarbij ze bewegingen maakte. Sommige kinderen deden enthousiast met haar mee. Als laatste vertelde Zora nog een verhaal.
Kinderen die deze keer niet bij de KennisFabriek aanwezig konden zijn, maar wel geïnteresseerd zijn in robots vinden in de bibliotheek leuke boeken over robotica. Op www.bibliotheeklagebeemden.nl kan meer informatie gevonden worden over volgende Kennisfabrieken.

Foto's:


0