#Puberleven: Coppie Koffie

In de column #Puberleven laten we mensen aan het woord die werken met jongeren in Gemert-Bakel. Vandaag: jeugdagent Niels Kanters over de koffiekar van de politie en een bezoek aan het Commanderij College.

Een tuk tuk als koffiekarretje om samen met de politie een “coppie koffie” te drinken. Begin van de deze maand hadden we binnen Gemert dit koffiekarretje tot onze beschikking. Een opvallende verschijning die de nodige aandacht trok maar dat was juist ook de bedoeling. De wijkagenten van Gemert bezochten diverse plekken in het gebied om zodoende op een laagdrempelige manier met de burger in contact te komen.
Ook de leerlingen van het Commanderij College in Gemert stonden even verbaasd te kijken toen de tuk tuk hun schoolplein kwam oprijden. In het begin een beetje aftasten maar al gauw verzamelden zich de eerste nieuwsgierigen rondom het karretje. Of ik een nieuwe dienstwagen had? Beetje klein niet! Maar wél met koffie en thee aan boord. Tof man, nou dan doe maar een bakkie! En zo makkelijk ontstaat dan het contact en komen de eerste gesprekken op gang. Heb je er ook een koekje bij, Niels? Jazeker, bij koffie hoort een koekje. En bij de thee natuurlijk ook. Het blijkt erg nuttig deze middag. Al gauw staan er een vijftigtal jongeren om de tuk tuk heen. Of ze even in een rij willen gaan staan. Wel zo slim en eerlijk voor iedereen. Als de eerste tien leerlingen wat drinken hebben gehad gaat de schoolbel. De pauze is alweer voorbij. Mogen we er ook een voor onze leraar voor als we te laat terug zijn in de les? Natuurlijk slimmerik, en nu snel naar de les, voordat jullie echt te laat zijn! Wat een coppie koffie al niet kan doen…
En dan nog even een aandachtspunt voor de hangplekken binnen ons gebied. Natuurlijk moet de jeugd ergens kunnen “hangen” en met elkaar samen kunnen zijn. Maar dit moet niet gepaard gaan met overlast. Wij treffen op sommige hangplekken de laatste tijd weer veel achtergelaten rommel aan. Lege pakken frisdrank, chipszakken, blikjes energiedrank. Ze liggen verspreid op de grond, tafels en banken terwijl er op letterlijk één meter afstand een prullenbak staat. Laten we er met z’n allen op letten dat het geen rommeltje wordt. De prullenbakken staan er niet voor niets en het is een kleine moeite om het netjes te houden. Voor elkaar en met elkaar!

Niels Kanters
Jeugdagent
Politie Gemert-Bakel en Laarbeek

Foto's:


0