16 november 2019

Slimme innovatietips tijdens eerste Boiling Business Event

GEMERT-BAKEL – Hoe zet je de stap naar succesvolle innovatie? Deze vraag stond donderdagavond centraal op het eerste Boiling Business Event in Gemert-Bakel. Een aantal prominente gasten uit de ondernemerswereld deelden hun praktijkervaringen in pitches of aan tafel bij talkshowhost Humberto Tan.

Door Marcel Bosmans
De inspiratieavond in NXT was een initiatief van de gemeente Gemert-Bakel, plaatselijke ondernemersverenigingen en Rabobank Helmond Peel-Noord. Ongeveer 350 ondernemende inwoners kregen handige tips- en tricks op innovatiegebied.

Tafelheer Piet van der Wielen is Programmamanager Business bij Brainport Development: Innovatie begint volgens hem met openstaan en praten met mensen waar je een hekel aan hebt. “Ik werk veel met starters en die hebben allemaal een briljant idee. Dat leggen ze dan vaak voor aan mensen die ze kennen. Die zeggen dan allemaal dat ze het een goed idee vinden. Omdat ze de relatie die ze met je hebben niet op het spel willen zetten. Als je praat met mensen die je kritisch durven te benaderen dan krijg je feedback waar je iets aan hebt. Ik ben een eikeltje voor ondernemers Ze kunnen me soms wel schieten. Maar het heeft wel een functie. Ik kan ze pas verder helpen als ik de pijnpunten heb blootgelegd.”

Iemand vinden die kritisch durft te zijn en waarvan je op voorhand weet dat hij of zij geen dubbele agenda heeft kan best lastig zijn. Van der Wielen: “Daarom zijn er binnen de regio, bij Brainport Development en bij Innovatiehuis De Peel, onafhankelijke adviseurs zoals ik die deze rol op zich kunnen nemen. Zij helpen ondernemers die willen innoveren op weg. De kritische adviezen die ze geven kunnen onbetaalbaar zijn, maar kosten de ondernemers niets “

Gemertenaar Bob van Oosterhout is oprichter en directeur van Triple Double Sportmarketing. Zijn advies aan ondernemers die willen innoveren: deel en verbind. “Duik overal op af. Beperk je niet tot je eigen kring. Vraag je af: ‘Wie zijn de mensen waar ik nieuwe werelden mee kan creëren, waardoor mijn business nog meer boiling wordt?’ Je komt sneller vooruit door kennis te delen en netwerken met elkaar te verbinden. SX, ons kantoorgebouw, is een echte innovatieversneller. Sport, marketing en media komen er samen. Het is de uitvalsbasis voor meer dan vijftig ondernemers, maar ook een plek waar topsporters, topbestuurders en andere topondernemers samen komen. Die maken elkaar sterker. Innoveren is teamsport.”

Ondernemersmotivator AndréOomen is bedenker van de ketting-theorie: Als je verstand, gevoel en lef goed laat samenwerken dan loopt alles soepeler. Als de ketting eraf loopt, kom je tot stilstand. Volg dus je hart gebruik je hoofd en toon ballen. Onderneem waar je echt in gelooft, maak een plan en handel ernaar. Kijk goed naar jezelf. Wie ben je? Wat zijn je rollen thuis en op het werk? En hoe hou je die in balans? Onderzoek hoe je ergens binnenkomt. Welke relaties je nodig hebt. Betrokkenheid bij het product, maar vooral bij de mensen waarmee je leeft en werkt is belangrijk. In Engeland noemen ze dat Engaged. Ik vertaal dat liever naar het Brabants: ‘En? Ga get?’ Zit je goed in je vel? Loopt de ketting gesmeerd? Dan blijf je in beweging. Dat is de basis voor innovatie.”

Aan tafel bij Humberto tan (Foto: Kuppens Fotografie)

Foto's:


0