‘Van domineeshuis tot Van Goghhuis’

GEMERT – Op initiatief van Heemkundekring De Kommanderij Gemert wordt in het Gemertse Boerenbondsmuseum de lezing ‘Van domineeshuis tot Van Goghhuis’ gegeven. De lezing vindt plaats op dinsdag 12 november vanaf 20.00 uur.

In de boeiende lezing over de monumentale Nuenense pastorie vormt het levendige verhaal over de bewoners de rode draad. Twintig predikanten hebben met hun gezin in de pastorie gewoond, onder wie de Brabantse ‘papenhater’ Stephan Hanewinckel en de ‘rooie dominee’ Bart de Ligt. Hij werd in WO I uit Brabant verbannen. Maar ook kunstenaars verbleven er: Vincent van Gogh, Nico Eekman en Henri van der Waals. De geschiedenis van al deze mensen bracht het monumentale huis en de paradijselijke tuin tot leven. Oud-Nuenenaar en landelijk bekende zanger Gerard van Maasakkers maakte zelfs ooit een studie van die tuin: hoe die er uitzag in de tijd van Van Gogh.
De geschiedenis die in het boek beschreven wordt overstijgt verre het plaatselijk belang. Ook de relatie tussen katholiek en protestant, de rol van de Maatschappij van Welstand in Brabant komen ter sprake.
De pastorie heeft als ‘Van Goghhuis’ wereldwijde bekendheid gekregen. De Nuenense periode van de Van Goghs wordt in woord en beeld belicht en met nog nooit gepubliceerde correspondentie van Vincent met zijn ouders. De eerste biograaf van Vincent, Irving Stone, logeerde in de Nuenense pastorie om inspiratie op te doen voor zijn biografie over Vincent ‘Lust for Life’. In de jaren ’50 kwam Vincente Minnelli naar Nuenen om het boek te verfilmen met in de hoofdrol Kirk Douglas als Vincent. Kortom: een kleurrijke Brabantse geschiedenis met wereldbetekenis, vol ontdekkingen en verborgen geschiedenissen. Naar aanleiding van de tweede druk volgde zelfs een spectaculaire onthulling van een tot dan toe verborgen geschiedenis uit het boek: het tot dan toe onbekende verhaal van een joodse onderduiker. Dit wordt in de lezing verteld, naast andere bijzondere feiten en fraaie beelden. De toegang is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening.

Foto's:


0