04 december 2019

Gelijke kansen met Gemertse koffie

GEMERT – Usawa betekent gelijkwaardigheid in het Swahili. Usawa Coffee geeft meer mensen in Tanzania en Nederland gelijke kansen. Irene Florence Mkwawa-Kasyaniu, ambassadeur van de Afrikaanse republiek in ons land, ging maandag op de koffie in Gemert om zich te laten informeren over het innovatieve initiatief van Pieter Staadegaard.

Door Marcel Bosmans

De geschiedenis van Usawa Coffee begint, zoals meer grote verhalen, met de geboorte van een bijzondere baby. Het Chinese jongetje heeft albinisme. Door een gebrek aan melanine is zijn huid erg wit en verbrandt snel. Ook kunnen zijn ogen slecht tegen de zon en ziet hij slecht. Tussen 1979 en 2015 mocht een koppel in het Communistische land maar één kind opvoeden. In de Chinese cultuur is het gebruikelijk dat het kind voor de ouders zorgt als zij niet meer kunnen werken. Een kind met een beperking werd vaak afgestaan, omdat het meestal meer zorg nodig heeft dan het kan bieden. Het Gemertse gezin Staadegaard besloot om het jongetje Len-Tao te adopteren, om hem gelijke kansen op een goed leven te kunnen geven.

Albinisme

Als ouder van een kind met albinisme kreeg Pieter Staadegaard een uitnodiging om mee te helpen met de bouw van een veilig thuis voor jonge mensen met albinisme in Tanzania. Daar kwam hij in contact met Josephat Torner. Torner heeft albinisme en komt om voor de belangen van lotgenoten. Die zijn hun leven in Afrika vaak niet zeker. Ze worden opgejaagd, ontvoerd, verminkt of vermoord, omdat er aan hun lichaamsdelen veel geld wordt verdiend. Ook sterven veel Afrikanen met albinisme aan huidkanker, omdat ze onvoldoende beschermd zijn tegen de zon. Om aandacht te vragen voor dit probleem en te helpen oplossingen te vinden heeft Torner een stichting opgericht.

Beter bestaan

Staadegaard is voorzitter van de Josephat Torner Foundation Europe. “Met opvallende acties zoals het beklimmen van de Kilimanjaro hebben we onze doelen wereldwijd onder de aandacht gebracht. Om structureel het verschil te kunnen maken is meer nodig. Zo is het idee voor Usawa Coffee ontstaan. Tanzania verbouwt koffiebonen. Door deze bonen naar Nederland te halen, te branden en verpakt te verkopen kunnen we meerdere doelen dienen. Het levert zowel de Josephat Torner Foundation als lokale, biologische koffieboeren (zij krijgen het dubbele van de Fair Trade prijs voor hun bonen, red.) structureel extra inkomsten en promotie op. Mensen die in armoede of met een beperking zijn opgegroeid krijgen zo duurzaam uitzicht op een beter bestaan.”

Gelijke kansen

Ook in eigen land draagt Usawa bij aan gelijke kansen. De koffiebonen worden ingepakt door medewerkers van sociale dagbesteding MeMo in Gemert. De verpakking is even duurzaam, want gemaakt uit restproducten van de landbouwindustrie en volledig afbreekbaar. Zelfs de koffiedrab draagt bij de doelstelling van Usawa. Het kan als basis dienen voor biologische kleding met een hoge UV-beschermingsfactor die in Afrika geproduceerd en door locals met albinisme gedragen kan worden.

Ambassadeur

De ambassadeur die in het bijzijn van Staadegaard, Torner en burgemeester Michiel van Veen de koffiebranderij bezoekt, is onder de indruk van het concept: “De productie en het product dragen op een duurzame en innovatieve manier bij aan de kwaliteit van leven in Tanzania en Nederland.” Ook de smaak kan haar bekoren: “Usawa Coffee is very good coffee.”

Op de koffie

De kans is groot dat op de ambassade vaker Usawa Coffee geschonken gaat worden. Bij veel bedrijven en organisaties in Gemert-Bakel, zoals het Gemerts Nieuwsblad, gebeurt dat al. Hofleverancier van de lokale overheid is Usawa nog niet, maar Gemert-Bakel is er volgens burgemeester Michiel van Veen wel ontzettend trots op om de sociale koffiebranderij binnen de gemeentegrenzen te hebben. “Het is een schoolvoorbeeld van toekomstgericht ondernemen. Het gebeurt niet dagelijks dat een ambassadeur op de koffie komt. Usawa heeft zichzelf én Gemert-Bakel op de wereldkaart gezet.”

 

Foto: Pieter Staagegaard, Irene Florence Mkwawa-Kasyaniu en Josephat Torner.

Foto's:


uuuuuuuuu0