Bavos viert negentigjarig bestaan met penalty-shoot out en ‘reünie-light’

BAKEL – Morgen, op zaterdag 14 december, viert Bavos het negentigjarige bestaan. Oud-eerste elftalspelers Jos Vermulst en Hans Goossens kijken terug op hun tijd bij de Bakelse voetbalvereniging.

Door Siel Peijs

“Op de ochtend dat ik jarig was ben ik me meteen gaan opgeven”, zegt Jos Vermulst. “Je mocht pas lid van Bavos worden als je acht was. Ik kon nauwelijks wachten.” “We waren altijd aan het voetballen”, vult Hans Goossens aan. “Zodra de school uit was gingen we naar een veldje waar nu het Prins Clausplein is. Diegene die als eerste aankwam mocht de eerste penalty nemen.”
Op 14 december bestaat de Bakelse voetbalvereniging Bavos exact negentig jaar. Jos Vermulst en Hans Goossens vierden vorig jaar hun zestigjarige lidmaatschap en maakten dus ruim tweederde van die negentig jaar mee. Ze doorliepen samen het C-, B- en A-jeugdelftal en speelden allebei meer dan vijftien jaar in het eerste elftal.
Vermulst legt twee zorgvuldig bijgehouden plakboeken op tafel. De verslaglegging begint in het seizoen 1967/1968. “Vanuit de jeugd kwamen we in het tweede terecht”, laat hij zien. “We werden direct kampioen, in een elftal met onder meer ook Piet Keizers, Jos Mikesz en Ruud Crul. Sjef Manders was leider. Een jaar later schoven we door naar het eerste.”
Hun debuut hadden ze ruim daarvoor al gemaakt, zegt Goossens: “Als ze bij de senioren mensen tekort kwamen vroegen ze junioren mee. Wij konden allebei redelijk voetballen, dus kwamen ze vaak bij ons terecht. ” Vermulst: “Ik zorgde altijd dat mijn tas op zondagochtend al klaar stond. Voor het geval dat.”
Het veld van Bavos lag in die jaren ter hoogte van de Beatrixstraat. Een houten keet deed dienst als kleedlokaal. De spelers verzamelden zich evenwel bij Café Vermulst aan de Dorpsstraat, waar het clubhuis was. “Het eerste ging toen nog met de bus naar uitwedstrijden”, weet Vermulst. “Bij de jeugd gingen we overal op de fiets naartoe. Zelfs naar Boekel of Venhorst. Dan zaten we langer op de fiets dan dat we voetbalden. Maar dat hadden we er graag voor over.”
Het plakboek brengt verhalen boven over talloze wedstrijden die Goossens en Vermulst samen speelden. Wedstrijden tegen roemruchte Helmondse clubs als Dijkse Boys en Klein Arsenal, bijvoorbeeld. Goossens herinnert zich een voorval waarbij een Bavos-speler, niet toevallig politieagent, het op bezoek bij Dijkse Boys zwaar te verduren kreeg. “In de kantine kon het daar dan weer heel gezellig zijn”, vertelt Vermulst. “Ik ben ooit om tien uur ’s avonds naar huis gebracht door mensen van Dijkse Boys.” Ook de wedstrijden tegen naaste buurman Milheezer Boys vallen in de categorie roemrucht, zegt Goossens: “Dat ging er altijd op. Dat is nog zo, maar nu vieren ze na afloop samen feest. In onze tijd was dat bijna een zonde.”
Ook na hun jaren in het vaandelteam bleven beide voetbalvrienden Bavos trouw. Goossens was jeugdtrainer en speelde nog jaren bij de veteranen. Vermulst was onder mee jeugdtrainer en jeugdcoördinator. Tegenwoordig is hij actief als voorzitter van de club van honderd. Allebei koesteren ze de herinneringen aan hun Bavos-jaren. Goossens: “Ik heb bij Jong Nederland, de brandweer en Bavos gezeten. Dat heeft me alledrie veel gebracht.” Vermulst: “Ik ben later gaan tennissen en golfen. Maar dat kan niet tippen aan het plezier dat ik aan het voetballen beleefde.”
Het negentigjarige bestaan van Bavos wordt op zaterdag 14 december gevierd. Vanaf 12.30 uur vindt voor de jeugdteams van Bavos een penalty-shoot out plaats. Om 15.00 uur speelt het veteranenelftal een wedstrijd tegen SVSH. Leden, oud-leden, vrijwilligers en oud-vrijwilligers zijn welkom om in de kantine bij te praten en herinneringen op te halen aan de hand van oude foto’s.

[foto 1:] Hans Goossens (l) en Jos Vermulst halen herinneringen op.
[foto 2:] Een elftalfoto uit 1979. Met aanvoerdersband Jos Vermulst.

Foto's:


0