Boost in briefschrijvers Write for Rights Commanderij College

GEMERT – 401 handgeschreven brieven die aandacht vragen voor mensenrechtenschendingen. Dat is de rijke oogst van Write for Rights 2019 in Gemert. De jaarlijkse schrijfmarathon van Amnesty International vond afgelopen dinsdag voor het eerst plaats in het Commanderij College. In 2018 werden er in Gemert 217 brieven opgesteld.

Door Marcel Bosmans

Op de Internationale Dag van de Mensenrechten komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen. In handgeschreven brieven vragen ze wetshandhavers om deze mensen eerlijker te behandelen. Jeanny Leenders (Amnesty Gemert-Bakel): “We hebben deze keer voor jonge mensen geschreven, zoals Yasaman Aryani uit Iran. Zij heeft zestien jaar gevangenisstraf gekregen, omdat ze ongesluierd bloemen uitdeelde in de trein.”

Een groot aantal van deze brieven is ook door jonge mensen opgesteld. “We proberen al jaren om meer jongeren te betrekken bij Write for Rights. Vorig jaar nam een docent maatschappijleer van het Commanderij College zijn leerlingen mee naar de schrijfmarathon. Om te onderzoeken of verdere samenwerking mogelijk was, hebben we contact gelegd met de school. Dat het Commanderij College Write voor Rights ondersteunt en ruimte biedt aan de schrijfmarathon is .”

Aan de schrijftafels, die tijdens de marathon op het podium in de aula van de school staan opgesteld, is het druk. “Leerlingen, maar ook onze trouwe bezoekers weten ons boven verwachting te vinden. Vergeleken met vorig jaar is het aantal brieven bijna verdubbeld.

Drie van de briefschrijvers zijn scholier Joes Beniers (16) uit Gemert en oud-leerlingen Elja Maas (18) uit Mariahout en Mare Snijders (19) uit Handel. “Het is een kleine moeite, maar het kan een groot effect hebben”, motiveert Mare haar deelname aan de schrijfmarathon. Joes vindt het belangrijk dat mensen een eerlijk proces krijgen. Elja is het daarmee eens. “In Nederland kan ik zijn wie ik ben en denken en zeggen wat ik wil. In andere delen van de wereld kom je in de gevangenis als je anders bent, denkt of handelt dan de dan de machthebbers willen. Ik vind dat ieder mens in vrijheid moet kunnen leven. Dat is een universeel recht.”

Scholier Joes (Midden) met studenten Elja en Mare.

Foto's:


0