Magneet aan de horizon

De intocht van Sinterklaas was weer een genot om mee te maken. Wanneer je als muzikant in de stoet meeloopt, dan zie je van dichtbij de honderden hongerige snoetjes langs de kant van de weg. Veel kinderen hunkeren naar de snoep van Zwarte Piet en houden hun veel te grote plastic zak al open ver voordat de gulle gever ter plekke is. Anderen kijken reikhalzend uit naar de man met de witte baard. En in de weken daarna trekt de datum 5 december alle gelovigen als een magneet naar De Grote Dag.
Er bestaan veel van dat soort aantrekkende werkingen. Nederlandse voetbalfans genieten nu al van het Europees Kampioenschap van komende zomer. Theaterliefhebbers hebben al zin in de nieuwe Stempmusical ‘Oliver’ die over een jaar gaat spelen. In hetzelfde theater De Eendracht verheugden bezoekers van het zeer geslaagde Maestro zich al op een volgende editie in 2021. Liefhebbers van vuurwerk tellen af naar 31 december. Kookhobbyisten bladeren, uitkijkend naar het vijfgangendiner met Kerstmis, nu al door kookboeken en receptensites. Het verschijnsel bestaat ook in het klein: liefhebbers van lezen worden bij een goed boek voortdurend aangetrokken door de volgende bladzijde.
Al deze voorbeelden hebben met elkaar gemeen dat ‘iets in de toekomst’ aantrekt, als een magneet aan de horizon. Ik vind dat een mooi fenomeen. Energie aangeleverd krijgen vanuit de toekomst. Trainen voor een belangrijke wedstrijd, repeteren voor een concert, oefenen voor een officiële presentatie, patronen tekenen voor een jurk die je wilt naaien, correcties verwerken voor een binnenkort uit te geven compositie of columnbundel.
Een horizon hoeft in tijd niet altijd voor je te liggen. Als je omkijkt, zie je ook een horizon. Terugkijken op fijne momenten kan ook energie leveren. Dat kan nagenieten zijn van iets kleins, zoals een serie complimentjes op Facebook of leuke reacties op Instagram. Het kan ook een behaald diploma zijn, een leuk vriendenweekend of buitenlandse reis. De magneetwerking vanuit het verleden kan ook aangename gevoelens van nostalgie opleveren. Het uitstekende optreden van een SuperTramp-tributeband bracht me vorige week zomaar lekker enkele decennia terug in de tijd.
Maar die toekomst is nog het leukste. Ik hoorde over de 104-jarige Frans Valkenburg uit Maarheeze. Hij wil graag 110 worden. Wat heerlijk als er zelfs dan nog een magneet aan de horizon aan je trekt. Willen we dat niet allemaal? Wat is jouw magneet voor vandaag? Voor volgende week? Voor komend jaar?

Maarten Mols

Foto's:


0