Opname Film Zonvloed in Boerenbondsmuseum Gemert

GEMERT – De korte film Zonvloed wordt deels opgenomen in het Gemertse Boerenbondsmuseum. De draaidagen zijn vrijdag 6 en zaterdag 7 december aanstaande. De film is begin maart te zien in diverse musea in de regio.

Zondvloed is een 12 minuten durende historische fictiefilm over Hollandse Waterline. Centraal staan de onderwaterzettingen in 1672. Dat jaar staat in de Nederlandse geschiedenis bekend als het Rampjaar. Volgens een gezegde was ‘het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos’.

Boerenbondsmuseum

Vector Films, het bedrijf van acteur Nils Verkooijen (foto) en compagnon Sjors Mans, is producent van de film. Opdrachtgever is de stichting Struinen en Vorsen. Het project wordt financieel ondersteund door de provincies Zuid-Holland en Utrecht. De opnames vinden deze week plaats bij het Boerenbondsmuseum in Gemert en De Hooge Boezem in Haastrecht. Een de boerderij zal volledig aangepast worden in de stijl van de zeventiende eeuw.

Waterlinie

Zonvloed  gaat over een jonge boerenzoon, genaamd Sijmen, die er ’s nachts achter komt dat de onderwaterzettingen van De Waterlinie dichterbij dan ooit is. Hierdoor wordt hij ertoe gedwongen zijn familie in veiligheid te brengen en te vluchten. Zijn grootste obstakel in deze reddingspoging is zijn vader, die koste wat het kost zijn land verdedigt en niet van plan is dit af te staan. Het verhaal speelt tegen de achtergrond van internationale spanningen. Onder het bewind van Lodewijk de veertiende viel Frankrijk in juni 1672 de Republiek binnen met een leger van meer dan 120.000 soldaten. De republiek had slechtst 21.000 soldaten en was daarmee, tegenover de Franse grootmacht, reddeloos. Toch was er een redmiddel: een waterlinie. Van Muiden tot Gorinchem werden weilanden en polders onderwater gezet om zo het gewest Holland te beschermen tegen het oprukkende Franse leger.

Crowdfunding

Met behulp van een crowdfundingpagina via wordt er geld ingezameld om een extra draaidag mogelijk te maken. Deze draaidag is nodig om een zo helder mogelijk beeld te geven van de omgeving en hier ook meer van te laten zien.

Foto's:


O