‘Sociale schaatsbaan’ bindmiddel bij Boerenbondsmuseum

GEMERT – Het Winterpleinfestijn is van 14 december tot en met 5 januari terug in het Boerenbondsmuseum. Het Gemertse ijsspektakel vindt dit jaar voor de achttiende keer plaats.

Door Dagmar Pluijm

Het dorpsplein van het Boerenbondsmuseum is voor het zevende jaar de thuisbasis. “Het leeft enorm” vertelt bestuurslid Alex de Beer: “Als je dit in het centrum van Gemert doet ligt de ijsbaan open en bloot. Ook voor mensen die niet willen schaatsen. Hier voelt het besloten. Wanneer de baan aangelegd is, met de verlichting eromheen, dan is dat echt mooi. De sfeer is gewoon prachtig, ik vind het echt heel erg bij elkaar passen.”

Het Winterpleinfestijn richt zich vooral op de jeugd tot vijftien jaar uit Gemert en omstreken. Om een evenement zoals dit draaiende te houden zijn vrijwilligers nodig. Vrijwilligers van de organiserende stichting bouwen de baan op en houden toezicht. Al het andere wordt geregeld door vrijwilligers van het Boerenbondsmuseum. Museumbeheerder Ria Peters: “De vrijwilligers hier zijn graag onder de mensen. De winterperiode bij het Boerenbondsmuseum is wat rustiger en op deze manier kunnen ze hier toch bezig zijn. Het zijn vaak gepensioneerden die hier helpen, maar ook mensen die alleen zijn en de hele dag thuis zitten. Als ze hier komen dan hebben ze de hele dag wat te doen. Het Winterpleinfestijn is een sociaal event dat mensen verbindt.”

Harold Pijnappels van Stichting Winterpleinfestijn: “ik kijk al een tijdje toe vanaf de zijlijn omdat mijn kinderen nog jong zijn. Dan word je een keer gevraagd om te helpen. ‘Waarom niet?’, dacht ik toen. Je doet iets voor de gemeenschap, en daar draag ik graag mijn steentje aan bij. Daarnaast vind ik het ook leuk. Je komt allemaal andere mensen tegen. Een gewone baan combineren met vrijwilligerswerk is afwisselend.”

Tijdens het Winterpleinfestijn is er veel te doen. Pijnappels: “Er staat een discotheek onder het afdak en op alle hoeken van de baan zijn speakers en lichten geplaatst. Overdag gaat de muziek aan en is het vooruit met de pret. Op vier zaterdagavonden kan je van 19:00 – 21:00 uur discoschaatsen. Dan is er ook een dj die verzoeknummers draait. Op vier zondagen komt er een dweilorkest spelen. Dat is dan bijvoorbeeld weer wat leuker voor de ouders die er zijn. De eerste week is er voor iedere school in Gemert schoolschaatsen. We hebben twee hoofdsponsors, maar er zijn ook bedrijven die kleinere bedragen ter beschikking stellen. Daar zijn we heel dankbaar voor.”

Ook is er een samenwerking met Stichting Wensboom. Er zijn 700 combikaartjes, voor de entree en de schaatshuur, aan de Wensboom beschikbaar gesteld. Zodat ook kinderen wiens ouders het wat krapper hebben een dag kunnen schaatsen. Stichting Wensboom deelt die kaartjes uit. “Ik weet niet of alle kaartjes benut worden, maar zo heeft iedereen toch de gelegenheid om een dag te schaatsen.”

Winterpleinfestijn Gemert 14 december 2019 tot en 5 januari 2020, Boerenbondsmuseum Gemert. Entree: 2,50 euro per dag. Er zijn ook passe-partouts verkrijgbaar. De voorverkoop is al gestart. Meer informatie: www.winterpleinfestijn.nl.

Harold Pijnappels, Ria Peters en Alex de Beer.

Foto's:


S