‘Diamond Voice’ Ben Spierings heeft gezondheidsproblemen

GEMERT – Ben Spierings kampt mt ernstige gezondheidsproblemen. De Gemertse zanger verzorgde samen met de Beautiful Noise Band een onvergetelijke reeks uitverkochte concerten. Het gemiddeld vijftig jaar oude repertoire van Neil Diamond zelf beleeft met deze tributeband een tweede glorieperiode. Ben weet als geen ander deze hits hun oorspronkelijke glans mee te geven. Afgelopen vrijdag stond de groep nog in de Blauwe Kei. Of Ben er bij het volgende concert nog bij is, is de vraag.

Door Bernard Janssen

Ben komt oorspronkelijk uit Lieshout maar woont al 24 jaar in Gemert. Al op z’n 12e begon hij Engelstalige liedjes te zingen. Enkele jaren later won hij zijn allereerste zangwedstrijd met het nummer One Night van Elvis Presley. Ben vertelt: “Jarenlang heb ik dat nummer voor iedereen gezongen.”

De tweede plek in de finale van de Soundmixshow 1993 veranderde alles voor Ben. “Ik kroop daar in de huid van Neil Diamond en zong een van zijn hits: If You Know What I Mean. Naar het programma van Henny Huisman keken miljoenen mensen. Op het optreden volgde een lawine van media-aandacht. Eervol waren de uitnodigingen om bij de officiële Neil Diamond fanclub op te treden.”

Achttien aar geleden nam hij bij Harry Slits de cd ‘Tenderness’ op. Ben bleef optreden. “Ik stond onder andere op het podium van Summernight Fever, het festival van Jos Maas en bij Volendam van het Zuiden in het Boerenbondsmuseum.”

Zijn samenwerking met de Beautiful Noise Band gaf een nieuwe en succesvolle wending aan zijn zangcarrière. Ben: “Een lang gekoesterde droom ging in vervulling: live mogen optreden met een grote band.”

Het idee voor de Beautiful Noise Band is geboren tijdens een concert in Ahoy van de ‘echte’ Neil Diamond. Met Piet van de Boom is in 2016 de basis gelegd. Ruim een half jaar is gezocht naar geschikte muzikanten. Sinds voorjaar 2017 is de twaalfkoppige band compleet.
Jacky Peeters (drums), Piet van den Boom (bas), Peter Strijbosch (gitaar), Walter Rouwhorst (trombone), Bob van Rutte (trompet/bugel), Marcel Beekmans (sousafoon/bugel), Jos Strijbosch (saxofoons), Geert Verhallen en Frans Rouwhorst (piano/strings/keyboards) Helwig Cornelissen (akoestisch gitaar) en Bart Beekmans (percussie) vormen het spelende deel, Ellen van Otterdijk en Gina Donkers (werd later vervangen door Alberta van der Woude) de backing vocals. Een schitterend avontuur.”

In het voorbij kreeg Ben steeds meer fysieke klachten. De diagnose na een ziekenhuisopname kort Kerst, bracht dramatisch nieuws en wierp een donkere schaduw over de feestdagen voor Ben en zijn naasten. De uitkomst was duidelijk. Na gezamenlijk crisisberaad besloten Ben en zijn band om op Oudjaar naar buiten te brengen dat de zanger met gezondheidsproblemen kampte. De reacties van fans waren hartverwarmend. Opvallend veel Gemertenaren waren aanwezig bij het optreden op 3 januari jongstleden in de Blauwe Kei.
Met een uiterste krachtsinspanning en met hulp van stand-in Jaring Suurs en de muzikanten van de Beautiful Noise Band bracht Ben de show tot een goed einde. Het publiek, dat de emotie en worsteling goed aanvoelde, waardeerde dat met een staande ovatie. “Het was een onvergetelijke avond.”

Ben Spierings en de Beautiful Noise Band hebben sinds de start van de samenwerking alleen maar uitverkochte concerten gegeven. Ze worden geroemd in de media en zijn voor mediaoptredens naar Hilversum gehaald. Marijke Hogenstijn, de voorzitster van Nederlandse Neil Diamond Fanclub bestempelt ze tot de beste Neil Diamond Tribute ter wereld.

Het debuutconcert was op 30 juni 2017 in de Eendracht, het meest recente afgelopen vrijdag in De Blauwe Kei. “”Gevoelsmatig waren het eerste optreden in Gemert en het laatste in De Blauwe Kei de twee allerbeste concerten ooit voor mij. Het eerste was een openbaring, het laatste emotioneel. Ik heb enorm genoten van dit fantastische publiek. Of ik bij het volgende concert erbij zal zijn is nog een vraagteken. Bij twijfel ga ik niet meer het podium. De tijd zal het leren.”

Wanneer het onmogelijk wordt,is het een uitdrukkelijke wens van Ben dat Neil Diamond Tribute doorgaat met zijn vervanger. Deze uitdaging werd een gemaakte belofte, eind deze maand is het eerstvolgende concert gepland. De hoop blijft op alsnog een bijdrage van Ben. Foto: Ben zingt samen met zijn stand-in Jaring Suurs ‘Sweet Caroline’, het laatste nummer van de avond in Veghel. (foto: Monique van Zon)

Foto's:


0