Duncan van der Velden schrijft over oorlogstrauma

BAKEL -Duncan van der Velden heeft een boek uitgebracht. De kersverse Bakelnaar was in de jaren ’90 als beroepsmilitair die meerdere vredesmissies diende in het voormalig Joegoslavië. Daarbij liep hij een psychosomatisch oorlogstrauma op. In ‘Een Dubbele Overwinning’ neemt hij de lezer mee in de spreekkamer van zijn psychotherapeut, in zijn behandeling, in zijn hoofd en zijn herinneringen.

Niet alleen geeft hij een kijkje in de ‘keuken’ van de EMDR-therapie, maar hij biedt vooral een intieme en indrukwekkende blik door het venster van zijn ziel. “Mijn verhaal is heel persoonlijk” zegt Duncan. “Het vertelt over een periode waarin ik op mijn allerkwetsbaarst ben. Het is voor mij dan ook behoorlijk eng om dit met de wereld te delen, want wie mijn boek leest leert mij echt heel goed kennen. Maar mijn verhaal vertelt ook wat het inhoudt om psychologische hulp te krijgen, en wat je daarmee kan bereiken. Er zijn heel veel mensen die een trauma hebben opgelopen en daar niets mee aankunnen, of zelfs niet in de gaten hebben dat ze zijn getraumatiseerd. Natuurlijk zullen veteranen veel herkennen in mijn verhaal. Maar ook mensen uit het dagelijks leven kunnen er iets mee. Iedereen loopt de kans om een traumatische ervaring mee te maken: een ongeval, een verlies, geweld, misbruik. Mensen zoals jij en ik. Met dit boek hoop ik de lezer een beetje inzicht te kunnen geven in psychische en lichamelijke signalen die op een trauma kunnen duiden, en de boodschap te geven dat daar effectieve hulp voor is – zelfs na vele jaren.”

En vele jaren duurde het voor Duncan voordat hij de hulp kreeg die hij nodig had. Na zijn missies kon hij zijn ervaringen niet verwerken, en zonder dat hij het doorhad gleed hij langzaam fysiek en mentaal de afgrond in. Pas meer dan twintig jaar later vond hij eindelijk de juiste, gespecialiseerde hulpverleners Die wisten hem fysiek én mentaal weer op de been te helpen.

“Een Dubbele Overwinning” bundelt de dagboekverslagen die Duncan tijdens zijn therapie schreef tot een samenhangend verhaal over zijn therapie en zijn herinneringen. In die verslagen kwamen schokkende dingen naar boven, dingen waar zelfs Duncan soms van schrok. Sommige van zijn ergste herinneringen waren zó diep weggestopt dat hij ze haast was vergeten. De EMDR, een therapievorm die veel wordt ingezet bij traumaverwerking en PTSS, hielp hem zijn herinneringen weer terug te krijgen en te plaatsen.

Nu staat Duncan weer volop in het leven. Hij is weer deels aan het werk, na jarenlang volledig afgekeurd te zijn geweest. En hij heeft zijn boek uitgebracht. “Een jaar na mijn therapie wilde ik iets over een bepaald onderwerp in mijn verslagen terug lezen. Het viel me op dat moment pas op dat mijn verslagen meer dan 200 pagina’s bevatten. Toen bedacht ik me dat het wel mooi zou zijn als die netjes zouden worden gebundeld.” Het boek kan volgens Duncan ook anderen helpen: “Als ik met mijn verhaal één iemand kan aanzetten om aan de bel te trekken en hulp te vragen, dan is het voor mij al een succes.”

Meer info: https://eendubbeleoverwinning.dvdvelden.nl/.

Foto: Duncan van der Velden. (Foto: Wendy Vossers/Skuld Photography)

Foto's:


0