Duister Zweeds drama

GEMERT – De Iraans-Zweedse regisseur Abassi bracht vorig jaar de magisch-realistische film Gräns op de markt, waarmee hij wereldwijd veel succes oogstte en waarvoor hij bij het filmfestival van Cannes de Certain Regard-prijs (prijs voor films met ongebruikelijke stijlen en niet voor de hand liggende thema’s) ontving.

Hoofdrolspeelster in de film is douanier Tina, die met een vriend in de bossen nabij Stockholm woont. Ze is niet een van de knapste mensen op aarde; heeft de kenmerken van een Neanderthaler. Naast haar opmerkelijke uiterlijk beschikt ze over een uitzonderlijk talent: ze kan op afstand schaamte, schuldgevoel en woede ruiken. Ze werkt in de haven van Stockholm, waar ze op zekere dag iets vreemds ruikt bij twee het land binnenkomende passagiers. De ene blijkt een zakenman met kinderporno in zijn bezit. De andere – als zwerver uitziende – persoon houdt ze om zijn uiterlijk aan. Hij heeft dezelfde vreemde kenmerken als zijzelf en ze wordt nieuwsgierig naar de man. Samen met hem, Vore, gaat ze op onderzoek uit en dan ontvouwt zich een duistere, maar ook gedurfde verfilming van een Scandinavische mythe, een verhaal van de Zweedse schrijver John Ajvide Lindqvist…….
De film Gräns wordt door Filmhuis Luxor op vrijdag 17 januari vertoond bij café Dientje, Kerkstraat 9 in Gemert. Aanvang is 20.30 uur en de entree bedraagt € 5,50. Studenten betalen half geld.

Foto's:


0