Familiegeschiedenis schrijven

GEMERT – Marijke Hilhorst geeft de masterclass ‘Schrijf je eigen geschiedenis’ bij Heemkundekring De Kommanderij Gemert. De workshop vindt plaats op 30 januari en duurt van 14:00 tot 16:00 uur. Locatie is de Heemkamer, Ruijschenberghstraaat 3b te Gemert en deelname is gratis.

De onlangs gestorven Hongaarse schrijver GyörkyKonrád zei: “De zin van het menselijk bestaan ligt in de continuïteit. Je bent de zoon of dochter van een vorige generatie. Niet de officiële geschiedenis maar de persoonlijk , van geboorte, hartstocht, erotiek, dood geeft gewicht.”
Voor de meeste mensen is het achterhalen en opschrijven van hun familiegeschiedenis een liefhebberij, ook al kan die tijdrovend zijn. Voor anderen is het eer: ze zoeken naar een rechtvaardiging van een gebeurtenis of een verklaring voor raadselachtig gedrag, ze willen helderheid scheppen in een duister periode of ze willen een lang bewaard geheim delen.
In deze masterclass komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod: Waar te beginnen? Waarover kun je schrijven? Voor wie schrijf je en waar sta je zelf? Hoe kom je aan informatie? Wat zijn bronnen? Hoe voer je een vraaggesprek? De verhouding grote geschiedenis tot de persoonlijke. Het belang van details en wat zijn mogelijke valkuilen. Ook zal er gelegenheid zijn tot het stellen van vragen. Marijke Hilhorst (Laren, 1952) was van 1978 tot 1986 docent aan de Joke Smit school voor volwassenen in Amsterdam. In 1986 besloot zij zich te vestigen als journalist/publicist. Zij werkte voor NRC Handelsblad en Vrij Nederland, schreef reclameteksten, redigeerde verhalen – waaronder familiegeschiedenissen – en gaf en geeft schrijfcursussen. Van 1988 tot 2018 was zij verbonden aan het opinieweekblad Elsevier waarvoor zij een groot aantal interviews schreef en vanaf 2001 ook een wekelijkse column.
In 1999 debuteerde Marijke Hilhorst met de familiekroniek ‘De vader, de moeder en de tijd’ dat in de pers zeer goed werd ontvangen en waarvoor zij werd genomineerd voor de Debutantenprijs. Eveneens bij uitgeverij Augustus verscheen in 2007 ‘De kleine hel’, gesprekken met twaalf vrouwen over ontrouw en bedrog. In 2008 publiceerde zij ‘Hoe schrijf je een familiegeschiedenis’ in de reeks De Schrijfbibliotheek.

Foto's:


0