Grenspaal voor anchorman Arno Maas

GEMERT-BAKEL – Arno Maas heeft de Grenspaal toegekend gekregen. Burgemeester Michiel van Veen reikte de gemeentelijke onderscheiding dinsdagavond uit. De anchorman van Omroep Centraal kreeg in de Eendracht een afscheidsreceptie aangeboden.

Maas heeft zich meer dan dertig ingezet voor de lokale radio en televisie. In deze periode heeft hij volgens de burgemeester de gemeente dichter bij de burger gebracht door vele gemeentelijke activiteiten, zoals raadsvergaderingen en evenementen, vast te leggen op beeld. Vanwege zijn grensverleggende en verbindende inzet voor de gemeenschap heeft het college besloten de heer Maas de Grenspaal toe te kennen. De onderscheiding is gemaakt door de Mortelse kunstenaar Friedus van den Elsen, verbonden aan Kunstlokaal.

De Grenspaal is een individuele gemeentelijke onderscheiding. De gemeente Gemert-Bakel spreekt met deze onderscheiding waardering uit voor individuele inwoners bij een bijzondere grensoverschrijdende of grensbepalende prestatie of mijlpaal. De oude grens tussen Gemert en Bakel werd gemarkeerd door aan aantal grenspalen.Dit kunstwerk symboliseert de Stippelbergpaal. Deze eerste paal op de grens tussen Gemert en Bakel dateert al uit het jaar 1434. Op het voetstuk wordt symbolisch de oude grens aangegeven.

Op het grondgebied van Gemert-Bakel zijn door de tijden heen vele breuken ontstaan door aardverschuivingen. Hierdoor komt het wijst (ijzerhoudend kwelwater ) aan de oppervlakte; dit heeft een kenmerkende bruine kleur. Deze kleur is ook terug te vinden in het kunstwerk, als verwijzing naar de Peelrandbreuk.

 

 

Foto's:


A