In de Biechtstoel: Twan Hellings

GEMERT – Twan Hellings runt al dertig jaar lang zijn kleurrijke bloemboetiek op een wel heel historische plek in Gemert, recht tegenover de bijna zeshonderd jaar oude St.-Jan. In lijn met het aloude credo ‘zeg het met bloemen’ beantwoordt hij de onderstaande vragen.

Geloof je?

Dat vind ik een moeilijke vraag! Ik geloof wel dat er iets meer in de hemel is dan wat wij kunnen zien en bevroeden, maar het grondpersoneel van het geloof, dáár heb ik niet zoveel geloof in.

Wat is je grootste deugd?

Mijn bloemenwinkeltje. Jawel, een winkel kan een deugd zijn. Met bloemen worden mensen blij gemaakt of getroost, of ze brengen gewoon wat gezelligheid. Altijd een fijn gevoel. We hebben ook altijd een luisterend oor. Het voelt goed om op deze manier iets voor de mensen te kunnen betekenen.

Wat is je grootste zonde?

Het is maar net wat je als zonde beschouwt. Eten weggooien, dat vind ik pas zonde… Oei, misschien hebben we daar ook echt mijn grootste zonde te pakken.

Wat koester je het meest?

Het allermeest koester ik mijn vrouw Wies, mijn kinderen en uiteraard mijn vier kleinkinderen. Ik heb drie kleindochters en een kleinzoon en zij zijn mijn allergrootste trots. Ja, mijn grootste hobby is opa zijn!

Wat stuit je het meest tegen de borst?

Ik kan er echt niet tegen als mensen oneerlijk worden behandeld. Vooral de machteloosheid die je daarbij kunt voelen, daar kan ik echt boos om worden.

Waar kun je heimelijk van genieten?

Ik kan al meer dan dertig jaar volop genieten van klanten die helemaal gelukkig mijn winkel uitlopen. En, zoals gezegd, ik kan heel erg genieten van mijn kleinkinderen. Ik ben hun trouwe supporter aan de zijlijn wanneer ze een wedstrijd spelen en ik neem ze zo vaak mogelijk mee om lekker een ijsje te eten.

Van wie kun je nog wat leren?

O jee, het officiële antwoord is natuurlijk: van iedereen. Maar eigenlijk ben ik zó eigenwijs dat ik toch mijn eigen gang ga..

Achter welke deur zou je wel eens een kijkje willen nemen?

Ik zou wel eens bij koningin Maxima in de huiskamer willen kijken. Ik ben benieuwd naar de bloemen die ze binnen heeft staan en of die kunnen tippen aan een boeket van ons. Ja, het zou leuk zijn om haar te mogen adviseren over haar planten en bloemen in huis.

Met wie zou je wel eens een weesgegroetje willen bidden?

Ik ben niet zo van het bidden, maar ik zou er heel wat over hebben om dat nog een keer met mijn overleden zus te mogen doen.

Heb je verder nog iets op te biechten?

Heel veel, maar dat vertel ik liever persoonlijk als je een bezoekje aan mijn winkel brengt. Dan zeggen we het met bloemen!

Foto's:


0