Je kind weerbaarder

GEMERT – Bij Judo en Jiu-jitsu Club Gemert (JJCG) beoefenen zowel volwassen als jeugdleden de sport jiu-jitsu. Deze sportvorm gericht op zelfverdediging is met name voor kinderen een goede manier om zowel lichamelijk als geestelijk weerbaarder te worden.

De jeugdtrainingen zijn zo opgebouwd, dat de kinderen door oefeningen en spelvormen vertrouwd raken met zelfverdediging. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan het feit dat het juist niet mag leiden tot agressief gedrag buiten de dojo (oefenzaal).
Jiu-jitsu bevat een veelzijdigheid aan bewegingen en bewegingservaring. Kinderen die van nature een beetje terughoudend zijn, krijgen door middel van jiu-jitsu meer zelfvertrouwen. Ook leren kinderen hun agressie kwijt te kunnen op een sociaal aanvaardbare en verantwoorde manier. In de lessen is er vooral aandacht voor bewegen, samenwerken en respect voor elkaar. Het doorzettingsvermogen groeit en kinderen leren controleren. Het houdt ook in dat kinderen moeten leren luisteren, naar de leraar, maar ook naar elkaar en dat zij ervaren dat ze sterker worden wanneer er in een ontspannen sfeer gewerkt wordt. Dit heeft niet alleen nut binnen jiu-jitsu; ook in het dagelijks leven hebben kinderen hier profijt van.
In de jiu-jitsu lessen komen zaken als zelfdiscipline, concentratie, een positieve instelling en het stellen van doelen aan de orde. Daarnaast is het leren van jiu jitsu ook goed voor het zelfvertrouwen, de sociale eigenschappen, discipline, kennis van het eigen lichaam en plezier beleven door sport. Niet alleen het vertrouwen in zichzelf, maar ook in anderen wordt verhoogd. Kinderen leren anderen vertrouwen doordat zij zich moeten laten moeten werpen, vallen en rollen om goed te kunnen trainen. Rekening houden met elkaar is hierbij van groot belang. Iedereen moet zich beheersen om de ander geen pijn te doen, maar moet ook rekening houden met anderen in de omgeving om gevaarlijke situaties te voorkomen.
Binnen de dojo gelden enkele regels, waardoor de kinderen discipline leren. Aan het begin en eind van de les groeten de jiu-jitsuka’s de leraar. Hierbij zit iedereen in de juiste positie, op volgorde van graduatie en is het stil. Ook wordt van iedere jiu-jitsuka verwacht dat zij stil zijn en goed opletten wanneer er iets wordt uitgelegd.
De jiu-jitsu jeugdgroep (leeftijd 6-15 jaar) van JJC Gemert traint op de woensdagavond van 19.00 tot 20.00 uur (volwassenen van 20.00 tot 21.30 uur). Iedereen die nieuwsgierig is vindt meer informatie op www.jjcgemert.nl of kan één van de trainingsavonden bezoeken. Een keer meedoen kan ook, er mag gratis een maand op proef meegetraind worden. Er zijn leenpakken beschikbaar.

Foto's:


0