Theo van Wiechen Sportvrijwilliger van het Jaar in Gemert-Bakel

GEMERT-BAKEL – Theo van Wiechen (ZV Hydra) is de Sportvrijwilliger van het Jaar 2019 in Gemert-Bakel. Sportman- en Sportvrouw van het Jaar zijn karter Marijn Kremers en hiphopdanser Fenne Manders. Tremeg Dames 1 is Sportteam van het Jaar en BMX-er Jur van Brussel Sporttalent. De winnaars zijn maandagavond bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse Huldiging Sportkampioen Gemert-Bakel in de Eendracht.

Door Marcel Bosmans

Andere genomineerden waren hiphopdanser Guusje Wessels en amazone Anouk Ypenberg (Sportvrouw), tienkamper Bas van der Burgt en E-hockeyer Jules van der Heijden (Sportman), dansteams Dancinèz SD Crew en Dancinèz Duo Danssport (Sportteam) en amazone Esmee Beijer (Talent).

Marijn Kremers

Sportman van het Jaar Marijn Kremers is de regerend FIA-wereldkampioen Karting in de KZ-klasse. De 21-jarige Gemertenaar is de tweede jongste coureur in de geschiedenis die deze titel behaald heeft. De jongste was Max Verstappen. Verstappen is ook komend seizoen actief in de Formule 1. Kremers maakt de overstap naar de Formule 4. Hij rijdt het komende seizoen in het Britse kampioenschap. Zijn nieuwe team Carling was vijf keer de beste in de afgelopen zes jaar.

Een stoeltje bemachtigen in de Formule 1 is maar voor weinigen weggelegd. Daar is meer voor nodig dan talent. Kremers: “Zonder goede financiën red je het niet in de racerij. Je hebt al veel geld nodig als je wilt beginnen in de kartsport. Ik heb het geluk gehad dat er mensen bereid waren om mij te ondersteunen. Je moet het ook opzoeken. Om te kunnen blijven karten heb ik bijvoorbeeld een jaar in Australië gewoond. “

Sport en studie zijn voor Kremers niet te combineren. “Op mijn achttiende ben ik naar Australië vertrokken. Dat was kort voor mijn eindexamen havo aan het Commanderij College. Ik heb de ambitie om zover mogelijk te komen in het racen. Daar moet alles voor wijken. Ik verdien al drie jaar mijn brood als coureur. Daar is geen diploma voor vereist. Mocht ik later wel een papiertje nodig hebben, dan kan ik alsnog terug naar de schoolbanken.

Fenne Manders

Sportvrouw van het Jaar Fenne Manders (18) is wel van plan om dit jaar haar vwo-eindexamen te behalen. De nummer twee in de hoogste solocategorie van het EK hiphop zegt net zo lang door te willen gaan in haar sport tot ze de wereldtitel achter haar naam heeft staan. De eerste stap richting goud is gezet. Manders voert op dit moment na twee wedstrijden de wereldranglijst aan. “Maar dat is geen garantie voor succes op het WK. Je moet op het moment zelf goed in je vel zitten.” Manders heeft meer ambities: “Na de zomer naar de universiteit en in toekomst een eigen dansschool beginnen.”

Jur van Brussel

Sporttalent van het Jaar Jur van Brussel hoeft nog niet te kiezen tussen sport of studie. Hij zit nog op de basisschool. De 9-jarige Handelse fietscrosser van het Talent BMX Team mocht maandag wat langer opblijven om de huldiging bij te kunnen wonen. Hij hoopt het komend seizoen opnieuw Nederlands Kampioen te worden in zijn leeftijdscategorie.

Dames 1 Tremeg

Sportteam van het Jaar, Dames 1 van HV Tremeg, was afgelopen seizoen de beste in de tweede klasse. Dat succes is volgens assistent-coach Rob van der Vliet geen toevalstreffer, maar het resultaat van een meerjarig traject dat is ingezet om handbal in Gemert naar een hoger plan te tillen. “Plezier en prestaties gaan daarbij hand in hand.”
Tremeg steekt veel tijd en energie in het opleiden van talent, het verbinden van top- en breedtesport en optimaliseren van de betrokkenheid van leden bij de club. Zo mag bij iedere thuiswedstrijd van het vaandelteam een jeugdlid aanschuiven bij de selectie. Deze Mini van de Week is aanwezig bij de briefing en mag meedoen met de warming-up en het inschieten.

Theo van Wiechen

Sportvrijwilliger van het Jaar Theo van Wiechen werd tot zijn grote verrassing gelauwerd door wethouder sport Inge van Dijk. Volgens de wethouder is hij van onschatbare waarde voor Hydra. Van Wiechen is al 19 jaar trainer-coach bij de Gemertse zwemvereniging. Hij begeleidt jonge talent, maar ook senioren. Gezondheidsproblemen hebben het erelid nooit van weerhouden om zich in te blijven zetten voor zijn club. “Hij is altijd vrolijk en kan met iedereen door een deur.”

Arno Maas

Ook Arno Maas werd in het zonnetje gezet. Als vrijwilliger van het eerste uur is hij drie decennia betrokken geweest bij de organisatie van de Huldiging Sportkampioenen. Hij geeft nu het stokje door aan een nieuwe generatie. Het gemeentelijke event blijft zich ontwikkelen. Dit jaar mochten inwoners voor het eerst meestemmen. Voor de volgende editie is het idee opgevat om ook een Sportfoto/Sportvideo, een Sportambassadeur en een Coach van het Jaar te verkiezen.

Foto: De winnaars samen op het podium.

Foto's:


0