Omgaan met een visuele beperking

GEMERT – Bij Damessociëteit Gemert vindt een lezing plaats over de gevolgen van visuele beperking. Ervaringsdeskundige Leo van Rijt vertelt hierover op vrijdagochtend 24 januari van 10.30 tot 12.00 uur bij Dientje. De zaal is open vanaf 10.00 uur. Niet-leden zijn van harte welkom tegen betaling van € 5.-.

De heer Leo van Rijt kreeg een vijftal jaren geleden te maken met een steeds groter probleem met betrekking tot zijn gezichtsvermogen. Hij zal vertellen over de onzekere weg die hij gegaan is maar ook de moed die hij heeft getoond om hiermee verder te gaan en zelfs anderen daarin te ondersteunen. Zijn noodzakelijke vluchtheuvel, waar jaren van verwarring over het behouden van zijn werk aan vooraf gingen. Jaren van onzekerheid en vragen vanwege zijn nog zeer beperkte visus door Retinitis pigmentosa (RP).
Zijn aandoening maakte hem totaal afhankelijk en dwong hem zijn baan als ontwerper bij een standbouw-en interieurbedrijf op te geven. De heer Leo van Rijt bleef niet bij de pakken neerzitten maar sloot zich aan bij Visio, een organisatie die hulp biedt, informatie en advies geeft, maar ook verschillende vormen van onderzoek, begeleiding, revalidatie, onderwijs en wonen begeleidt. Deze diensten zijn er voor mensen die slechtziend of blind zijn.

Na zijn introductieweek is na een aantal weken zijn revalidatietraject gestart. Het werd een bijzondere tijd waarbij hij veel heeft geleerd en nieuwe kansen heeft omarmd. Hier kwam ook de omslag waarbij hij zich voornam om lotgenoten steun te bieden. Dat vanwege de emotionele en indrukwekkende gesprekken die ontstonden aan de stamtafel. Daarbij viel op dat revalidanten vooral veel troost vinden door hun eigen ervaringen te delen. Even weg uit de ziende wereld en geen vragen van goedzienden die de antwoorden nooit kunnen en zullen begrijpen. De heer Van Rijt heeft als ervaringsdeskundige zitting in buddy projecten, in het OV-reizigerspanel en is als vrijwilliger actief bij Oogcafé’s in onder andere Breda, de Peel en Eindhoven.

Foto's:


0