Sportvrijwilliger van het Jaar Theo van Wiechen drijvende kracht Hydra

GEMERT/VENHORST – Tijdens de huldiging van de sportkampioenen, jongstleden maandagavond in de Eendracht, werd Theo van Wiechen uitgeroepen tot Sportvrijwilliger van het jaar in Gemert-Bakel. Zwemvereniging Hydra drijft bij wijze van spreken op Theo. Al negentien jaar traint en coacht hij de zwemmers, zowel de jonge talenten als de senioren.

Door Simon van Wetten

Theo dient om het zwembad te bereiken telkenmale de afstand Venhorst – Gemert v.v. te overbruggen. Dat alleen al getuigt van enthousiasme en betrokkenheid. Ook forse gezondheidproblemen kunnen Theo niet weerhouden om toch aan de rand van het bad te gaan staan, aanwijzingen te geven en de trainingen te leiden. Dat daarbij naast de schoolslag ook nog tijd is voor een kwinkslag, maakt dat Theo alom in de vereniging zeer wordt gewaardeerd.
Had je er erg in, Theo, dat je afgelopen maandag naar het podium zou worden geroepen? Theo maakt het gebaar van onwetendheid. “Ik was er omdat twee van onze zwemmers gehuldigd of geïnterviewd zouden worden. Daarom gingen veel Hydraleden naar het sportgala. Ik ook. En och, zo’n inleidend verhaaltje over wie het gaat worden, dat geldt voor de helft van alle aanwezigen. En ze zullen toch geen Venhorstenaar laten winnen?” Toen Theo eenmaal door had dat híj degene was die gehuldigd ging worden, zei hij met enige wanhoop: “Mijn vrouw is er niet bij, die zit gewoon thuis.” Het complot was evenwel zo opgebouwd, dat zijn gade al trots in de coulissen klaar stond, net als zijn dochter, schoonzoon en kleinkinderen. Een complete verrassing.
Venhorst en de zwemsport koppel je niet op voorhand aaneen. Hoe is Theo ooit bij Hydra terecht gekomen? “Mijn dochter Mieke had zwemles in Erp gevolgd. Daar adviseerde men dat ze verder moest gaan met zwemmen. Dus zochten we naar een zwemvereniging en kwamen in Gemert terecht. Ik had zelf totaal geen zwemachtergrond, maar ja, ik ging mee kijken, stak af en toe de helpende hand toe, ook bij de wedstrijdploeg. Toen de trainer vrij plotseling vertrok, heb ik het overgenomen. Ik volgde alsnog een trainerscursus – ik was ruimschoots de oudste daar – en ging ook nog aan de slag met reddend zwemmen. Daarnaast de trainingen geven, de wedstrijden, plots stond mijn leven in het teken van de zwemsport.”
Ja, noem het gerust hydratatie. Toen Theo’s dochter geen zin meer had in zwemmen, is hij gebleven. Waarom, Theo? “Ik ben altijd een verenigingsman geweest, vroeger al bij het korfbal in Venhorst. Bovendien had ik inmiddels een prima band met de zwemmers, van jong tot oud. ” Voor Theo is het veelkoppig giftige monster dat Hydra in de Griekse mythologie nu eenmaal is, eerder een brave hond die graag in het water springt.
Zwem je zelf ook? “Hooguit een uurtje per week. En de laatste tijd helemaal niet meer.”
Eenmaal van de eerste schrik bekomen, nam Theo maandagavond de gelegen te baat om het inmiddels afgeschreven plan voor een nieuw zwembad nog even uit de prullenbak te halen. ”Dat had ik graag verwezenlijkt willen zien. Je kunt wel renoveren, maar het is en blijft een oud gebouw. Nou ja, als ze het bad en alles eromheen maar goed aanpakken, dan komt het wel goed.“ Ziet, de positieve instelling van Theo komt meteen weer bovendrijven. Dat positivisme kan hij op dit moment als geen ander gebruiken. Bij het afscheid wens ik hem toe dat de combinatie Theo-Hydra nog lang mag duren. Theo glimlacht en knikt.

Theo van Wiechen

Foto's:


0