Boek Leven met spina bifida

ELSENDORP – Claudia Dings is een jonge Gemert-Bakelse vrouw met spina bifida. De Elsendorps schreef er het boek ‘Afrekenen met onzekerheid’ over.

Claudia Dings (20 jaar) werd geboren met een open rugje (spina bifida). Zij woont samen met haar ouders en hondje in Elsendorp en volgt een opleiding tot pedagogisch medewerker niveau 3. In haar boek vertelt ze hoe het is te leven met haar ziekte. Claudia groeide op in een medische wereld die niet zeker weet hoe de aandoening zich zal ontwikkelen. In het dagelijks leven willen haar ouders alles doen om te helpen, maar alles is afhankelijk van de effecten van diverse ingrepen. Claudia blijft verrassend positief: “Zodra je zelf begint te denken ga je uit van wat je kan en heb je nog geen zicht op wat anderen kunnen en jij niet.” Haar omgeving accepteert haar ondertussen als ‘gewoon Claudia’ en na twintig jaar ontwikkeling is ze de onzekerheden de baas. “Ik heb dit boek vooral geschreven voor lotgenoten en ouders die een kind verwachten met spina bifida”, vertelt ze. “Zodat ze kunnen lezen dat het niet altijd fout gaat, dat je toch een fijn leven kunt hebben. Natuurlijk hoop ik ook dat het bij andere mensen misverstanden wegneemt. Het zou mooi zijn als hierdoor mensen niet meer zo raar naar ons kijken.” Het boek wordt op zondag 16 februari gepresenteerd in Elsendorp.

Afrekenen met onzekerheid. ISBN 978-94-6247-160-3.

Foto's:


0