Clubs content met ontwerp vernieuwd zwembad Gemert

GEMERT – Hydra en de Gemertse Watervrienden zijn content met het ontwerp voor een vernieuwd zwembad in Gemert. Eigenaar Molenbroek BV en exploitant Fitland hebben in overleg met clubs en gemeente een renovatieplan uitgewerkt. Dat is woensdagavond gepresenteerd aan verenigingsvrijwilligers, clubleden en de media.

Van de redactie

Met de modernisering van de verouderde zwemvoorziening is al gestart. Binnen een half jaar moeten de werkzaamheden afgerond zijn. Ook het aangrenzende sport- en gezondheidscomplex wordt aangepakt. Beide blijven tijdens de verbouwing in gebruik. De zwemverenigingen hoeven dus niet uit te wijken naar een andere trainingslocatie. Medio september moet het de renovatie afgerond zijn.

De technische installatie van het zwembad wordt de komende maanden volledig vervangen. Omdat de toekomstige apparatuur op een andere plek komt dan de huidige, kan er in één weekend van oud naar nieuw omgeschakeld worden.

De vloer van het zwembad wordt gedeeltelijk vernieuwd. In 2021 komt er een andere beweegbare bodem in het bad. Die kon niet eerder dan komend jaar geleverd worden. Verse dieptemeters, bankjes en startblokken zijn in bestelling. Rondom het bad komen nieuwe tegels. De tribune blijft intact. Het plafond is al aangepast. Het dak zelf volgt in een later stadium. Lekkages moeten dan tot het verleden behoren.

Hydra en Watervrienden krijgen elk een eigen materialenopslag. De clubs kunnen voor lessen en trainingen van een nieuwe ruimte gebruikmaken. Die komt op de plek waar nu nog zonnebanken staan.

De kleedruimtes voor de zwemmers worden gemoderniseerd. Voor mannen en vrouwen worden gescheiden ruimtes ingericht met elk een groepsdeel en afzonderlijke kleedcabines. Daarachter komen lockers, een wasbak en een aankleedbuffet voor het peuterzwemmen.
Nieuwe douches en wc’s stonden al lang op het wensenlijstje van de gebruikers. Er komt ook een mindervalidentoilet.

De toegankelijkheid van het zwembad wordt eveneens verbeterd. Naast een aangepaste trap komt er een lift zodat mensen met een lichamelijke beperking makkelijk in en uit het bad kunnen.

De renovatie van het zwembad en vernieuwing het sport- en gezondheidscomplex gebeurt in fases. “Daardoor kunnen alle activiteiten gewoon doorgaan”, geeft exploitant Maarten van Kempen (Fitland) aan. Eigenaar Molenbroek BV, dat gelieerd is aan bouwbedrijf Versteegden uit Erp, verbouwt en verkleint het fitnesscentrum. Van Kempen: “We gaan fitness combineren met boulderen. Die combi is nieuw voor Nederland.” Boulderen is klimmen zonder touw of zekering op een wand van maximaal viereneenhalve meter hoog. Voor de wand is een dikke mat geplaatst die de val breekt als de klimmer een smak maakt.

De praktijk van de Fysioclub verhuist inpandig naar een groter onderkomen aan de straatzijde. Als Fitland en Fysioclub op hun nieuwe plek zitten, dan staat een deel van het gebouw leeg. Dat wordt gesloopt om ruimte te maken voor woningbouw. Molenbroek BV denkt daarbij aan 34 grondgebonden woningen, maar is met de gemeente in gesprek over de invullingsmogelijkheden.

Arjan Peters, woordvoerder namens de zwemverenigingen, is blij met het ontwerp: “We wilden heel graag een groter zwembad. Dat is niet gelukt, maar we krijgen er iets moois voor terug. Waar mogelijk zijn onze andere wensen meegenomen.”

Sportwethouder Inge van Dijk prijst de constructieve opstelling van de clubs, de exploitant en de eigenaar van het zwembad. “Een nieuw zwembad was de grote droom. Dat mocht niet zo zijn. Daags nadat een meerderheid van de gemeenteraad voor behoud van het bestaande bad koos, hebben alle betrokken de schouders onder de renovatie gezet. Kritisch, maar met open vizier zijn de wensen en mogelijkheden in kaart gebracht. Het resultaat is het ontwerp waar alle betrokkenen achter staan en dat we dat we vandaag gezamenlijk presenteren. “

De renovatie van het zwembad en de afspraken die daaruit voortvloeien komen nog aan de orde in de gemeenteraad van Gemert-Bakel.

Volgens Van Dijk zijn de contracten waarin de afspraken tussen gemeente en eigenaar worden vastgesteld, zo goed als gereed. “Ze worden op korte termijn aan het college voorgelegd.”

Gemert is daarmee ook de komende twintig jaar verzekerd van een zwemvoorziening voor verenigingen en individuele inwoners, zo stelt Van Kempen. Van Dijk desgevraagd: “Mocht de exploitatie van het zwem- en sportcomplex binnen die termijn toch niet rendabel zijn dan zal er een maximale inzet zijn om het zwembad open te houden. Daar zijn met de contractpartners afspraken over gemaakt en die worden ook vastgelegd. Als een van de zwemverenigingen zou wegvallen als gebruiker dan heeft dat vooralsnog geen gevolgen voor de financiële toezeggingen die de gemeente aan de eigenaar heeft gedaan.”

Impressie van het gerenoveerde zwembad.

Foto's:


0