Gemertse oorlogsgetuigen inspireren theatermakers

REGIO – Ooggetuigen Jopie Jonkers-Kalkhoven (83) en Ida van de Laar-Jagers (90) uit Gemert hebben meegewerkt aan een theaterstuk over De Tweede Wereldoorlog. De voorsteling is gemaakt door studenten van ROC De Leijgraaf en afgelopen woensdag uitgevoerd in Os.

Twintig studenten van de opleiding Maatschappelijke Zorg zijn in gesprek gegaan met ouderen uit de omgeving die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Uit Gemert werkten Jopie Jonkers-Kalkhoven (83) en Ida van de Laar-Jagers (90) mee. Onder genot van een kopje koffie, thee en een gebakje hebben studenten aandachtig en met veel ongeloof geluisterd naar de onvoorstelbare verhalen van de mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Vervolgens hebben de talentvolle studenten een theaterstuk bedacht onder leiding van Lobke van der Sanden (stadsprogrammeur van theater De Lievekamp) en de Gemertse Marleen Vogels (docente De Leijgraaf). Lobke, die voorheen werkzaam was als docent bij Introdans, begeleidde de studenten naar een professioneel podium. Op artistieke wijze zijn de studenten van De Leijgraaf aan de slag gegaan met als resultaat bijvoorbeeld tableaus met muziek, een vlog en nagespeelde scenes.Niet alleen de indrukwekkende verhalen van de ouderen hebben gezorgd voor bewustwording van de zeer heftige tijd in de oorlog. Ook is er tijdens de lessen aandacht geschonken aan het onderwerp door in de les krantenberichten met elkaar te lezen, er met elkaar over te praten en een documentaire te bekijken over het kamp Auschwitz.
De herinneringen aan deze verschrikkingen worden levend gehouden door het creëren en spelen van de theaterstukken. Op woensdag 5 februari zijn de creaties voor een klein gezelschap, waaronder de geïnterviewde ouderen, door de studenten opgevoerd in Theater De Lievekamp in Oss.
et theaterstuk is tot stand gekomen dankzij de programmalijn: ‘Theater van de stad’ van theater De Lievekamp in Oss. Het bezoeken van een theater is namelijk niet vanzelfsprekend.

Foto's:


0