In de Biechtstoel: Frans van Dooren

BAKEL – De parochie Bakel is een van de oudste van Brabant. Als Heemkundekring van zo’n plaats beheer je maar liefst 1300 jaar geschiedenis. Frans van Dooren beheert bovendien het secretariaat van de kring. De Heemkamer bevindt zich naast de kerk. En daar staat een biechtstoel…

Geloof je?

Ik ben in een rooms-katholiek gezin opgegroeid. Dat wil zeggen, voor het naar school geregeld eerst op nuchtere maag de H. Mis bijwonen, in de bakkerij, achter de brandende oven, je boterham opeten en dan naar school. Ik heb alle R.K – examens met goed gevolg doorlopen en tijdens het besjonkelen met Allerzielen vele zieltjes weten te redden. Ik denk echter niet dat ik dat op die manier gered zal worden dus ik geloof het wel. Met Kerstmis ga ik, om de Kerstsfeer in te luiden, wel altijd naar de kerk om een H. Mis bij te wonen.

Wat is je grootste deugd?

Trouwheid. Ik ben, toen wij samen 30 jaar oud waren, mijn geliefde tegengekomen. Nu, 57 jaar later, zijn wij nog steeds gelukkig met elkaar. Dat pleit natuurlijk niet alleen voor mij maar ik ben er wel voor 50% de oorzaak van. Dat er enkelen op deze aardbol van je trouwheid willen profiteren en/of dit willen misbruiken moet ik dan maar op de koop toe nemen. Al doende leert men.

Wat is je grootste zonde?

Wel horen, maar niet luisteren.

Wat koester je het meest?

Dat mijn vrouw en ik nog geruime tijd van elkaar kunnen genieten door samen leuke dingen te doen.

Wat stuit je het meest tegen de borst?

De grijpcultuur van het moment. Hoe groter de organisatie, hoe meer dat er door de topbestuurders in de financiële pot gegraaid wordt. Ook de veelheid smoesjes welke men verzint om de pensioenen niet te hoeven indexeren, kan ik niet waarderen. Want daar hebben wij wel zelf voor betaald! Kom met realiteitscijfers en niet met smoesjes.

Waar kun je heimelijk van genieten?

Als 020 in de competitie verliest. Rondgeleid worden in de hoofdstad vind ik overigens wél leuk.

Van wie kun je nog wat leren?

Van heel veel mensen. Elk mens heeft wel iets waar hij of zij meer van weet dan ik. Ik ben er wel achter gekomen dat hoe meer je weet, hoe beter dat je weet dat je niet heel veel weet.

Achter welke deur zou je wel eens een kijkje willen nemen?

Bij ASML. Het lijkt me fascinerend om te zien hoe de uitzonderlijk hoge kwaliteit die daar geboden wordt door mensenhanden gemaakt kan worden.

Met wie zou je wel eens een weesgegroetje willen bidden?

Met een vroegere aanvoerder van onze kring. Maar dan wel met een Onze Vader en een Oefening van Berouw erbij. Dat heeft hij wel verdiend.

Heb je verder nog iets op te biechten?

Ik heb in mijn jeugdig leven heel wat afgebiecht. Ook toen wist ik al niet wat ik verkeerd had gedaan en wat ik tegen de priester moest zeggen. Ik heb destijds dan ook maar wat zonden verzonnen. Als laatste zonde vertelde ik de priester dan dat ik had gelogen, dat was in ieder geval wel waar…

Foto's:


0