In de boeien geslagen

GEMERT – Wat doet een politieagent? Waarom is goede fietsverlichting zo belangrijk? Heb je zelf wel eens een bekeuring voor fietsen zonder licht gekregen? Deze en andere vragen vuurden basisschoolleerlingen op jeugdagent Niels Kanters (Politie Gemert-Bakel en Laarbeek) af.

Van de redactie

Joris Derksen, Sara van Gulick, Cody Maas, Brian van Oijen, Finn Platje en Bence van de Schoot volgen workshops talentontwikkeling bij het Gemerts Nieuwsblad. Onderdeel van de stoomcursus journalistiek is een oefening in interviewen. De zes jonge verslaggevers wilden de jeugdagent aan de tand voelen en die ging daar graag op in. Hij nodigde de jeugdige journalisten direct uit voor een vraaggesprek op de politiepost in Gemert.

Droombaan

Jeugdagent Niels werkt sinds 2000 bij de politie. Het is zijn droombaan, zo vertelt hij aan de leerlingen. “Ik vind het fijn om mensen te helpen en zo bij te dragen aan de samenleving. Als er iets gebeurt, ben je als agent vaak als een van de eersten ter plekke om bijstand te verlenen. Je kunt direct iets betekenen.”

Nooit saai

Sara wil weten van jeugdagent Niels weten wat hij doet. “Ik werk veel op straat. Meestal in Gemert-Bakel, maar ook in omliggende gemeenten. Mijn collega en ik krijgen een auto mee. Als we via de porto een melding krijgen dan rijden we er naartoe. Als onze dienst begint weten we niet wat we kunnen verwachten. Of we bij een ongeval moeten assisteren, vechtersbazen uit elkaar moeten halen of een verdachte situatie gaan onderzoeken. Iedere dag is anders. Het is nooit saai.”

Jeugdagent

Als jeugdagent heeft hij nog meer taken. “Ik geef voorlichting op scholen, werk vaak op uitgangsavonden en bezoek andere plekken waar veel jeugd komt. Aanwezig zijn op festivals als WiSH Outdoor, vind ik een van de leukste dingen om te doen.”

Beschermingsvest

Hoeveel plezier hij ook aan zijn werk beleeft, na zijn dienst valt er letterlijk een last van zijn schouders. Jeugdagent torst vele kilo’s aan uitrusting met zich mee. “Als ik op pad ben draag ik altijd een kogel- en steekwerend vest. Een 9-mm kogel en een mes komen daar niet doorheen.” Brian mag het vest even uitproberen. “Best zwaar”, oordeelt de leerlingen-verslaggever. Een van de interviewers wordt vrijwillig in de boeien geslagen. Andere verplichte accessoires, zoals de wapenstok en een clip waarmee voorkomen kan worden dat een deur in het slot valt, gaan even rond. Het dienstwapen en de pepperspray blijven bij agent Niels in de holster. “Veiligheid staat voorop.”

Wapens

Een agent draagt extra munitie met zich mee en kan daardoor maximaal dertig kogels afvuren. “Ik hoop ze niet nodig te hebben, maar moet op alles voorbereid zijn.” Wapenstok en pepperspray zijn al wel ingezet. “Bij acute dreiging, als er bijvoorbeeld wapens in het spel zijn, gebruik je pepperspray. Mensen zien dan een half uur weinig tot niets. Bij groepen grijp je eerder naar de wapenstok, omdat pepperspray medische verzorging vereist. Zoals pas toen we bij door een groep agressieve discobezoekers ingesloten werden. “

Alert

Als politie dien je sterk in je schoenen staan, bevestigt agent Niels. “Je moet tegen een stootje kunnen, alert zijn en snel kunnen inspelen op onverwachte situaties. Goede communicatie met je collega’s is daarom heel belangrijk. We hebben allemaal een portofoon bij en een oortje in, zodat we ook onder moeilijke omstandigheden met elkaar in contact kunnen blijven, zonder dat buitenstaanders mee kunnen luisteren.”

Fietsverlichting

De zes leerlingen van ’t Einder kennen de plaatselijke politie vooral van de fietsverlichtingscontroles. Het antwoord op de vraag of de jeugdagent zelf wel eens een bon heeft gekregen voor fietsen zonder licht is helder. “Nee. Ik mocht als kind nooit van huis als mijn fietsverlichting niet werkte. Mijn ouders controleerden dat vooraf. Als agent heb ik voorbeeldfunctie. In artikel drie van de Politiewet staat dat we ons zoveel mogelijk aan de regels moeten houden. We zijn er om de mensen te helpen en staan niet boven de wet. Ik kan het niet maken om zonder licht van huis te gaan. Als ik buiten de lijntjes kleur heb ik niet alleen mijn buren, maar ook mijn baas wat uit te leggen. Ik zal ook nooit het zwaailicht of de sirene aanzetten om snel even eten te scoren of een file te omzeilen. Daar zijn ze niet voor bedoeld. Belangrijker nog is dat je de veiligheid van anderen niet onnodig in gevaar mag brengen. Dat geldt voor iedereen en daarom is goede fietsverlichting zo belangrijk. Je merkt pas goed hoe onzichtbaar een fietser zonder licht kan zijn als je zelf achter het stuur van een auto zit. Daarom staat er een boete van 55 euro plus 9 euro administratiekosten op. Dat is een bult geld voor een lampje.”

Jeugdagent Niels kun je volgen via zijn eigen Instagram-account.

Hoofdfoto: Jeugdagent Niels Kanters met de zes vragenstellers.

Foto's:


ibi0