Marieke Lucas Rijneveld in Literair Café

GEMERT – Marieke Rijneveld (1991) wilde al in groep 3 graag een jongetje zijn, en verzon toen Lucas, een fantasievriendje. Eenmaal op de middelbare school werd ze gepest omdat ze nogal jongensachtig was. Ze paste zich toen noodgedwongen aan. Maar daarna, op haar negentiende, kwam dat jongensachtige weer terug, en nam Rijneveld ook de naam Lucas aan. In haar woorden: “Ik voel me zowel jongen als meisje, een tussenmens.”

In 2015 verscheen haar dichtdebuut ‘Kalfsvlies’. Door de Volkskrant werd zij uitgeroepen tot literair talent van 2016. Rijneveld won met ‘Kalfsvlies’ de C. Buddingh’-prijs 2016 voor het beste poëziedebuut van het jaar. Haar indrukwekkende voordracht was veelvuldig te horen op literaire podia als Crossing Border en de Nacht van de Poëzie (zie Youtube!).
In 2018 publiceerde ze haar debuutroman ‘De avond is ongemak’, die zich afspeelt in een gereformeerd boerengezin met vier kinderen. Het gezin wordt ontwricht door de dood van de oudste zoon Matthies, die gaat schaatsen en niet meer terugkomt. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe hoofdpersoon Jas en haar zusje en broer ondertussen langzaam ontsporen. Rijneveld toont zich hier het grimmig zusje van de Vlaamse dichter en schrijfster Lize Spit. Hun beider romans zijn geschreven vanuit het perspectief van meisjes die opgroeien in een boerengezin onder beklemmende en uitzichtloze omstandigheden. Ze worstelen met hun ontluikende seksualiteit en gaan gebukt onder een hartverscheurende eenzaamheid waar zelfs het driemanschap waar de meisjes van Spit en Rijneveld deel van uitmaken geen einde aan kan maken. De roman verscheen op de longlisten van alle literaire prijzen. In juli 2019 ontving zij er de ANV Debutantenprijs voor. De Britse kwaliteitskrant The Guardian prees de roman als een van de tien beste boeken in Engelse vertaling van 2019.
Rijnevelds nieuwe dichtbundel ‘Fantoommerrie’ (2019) is opnieuw een verkenning in haar wereld, die paradoxaal genoeg aan de ene kant compleet onnavolgbaar is, maar aan de andere kant ook onmiddellijk herkenbaar en altijd eigen. Gedichten over pijnlijke onderwerpen – een afwezige moeder, een meisje dat jongen zou willen zijn – in stromende regels, over elkaar heen duikelende beelden. ‘Fantoommerrie’ is een dichtbundel om in te verdwalen, en dan te besluiten om er te blijven. Het dagblad Trouw beoordeelde het als een van de beste boeken van 2019.
Momenteel werkt Rijneveld aan een nieuwe roman, die de titel ‘Storm Wolters’ moet krijgen en die naar verwachting in september 2020 uit zal komen
Naast het schrijven werkt Rijneveld twee dagen in de week op een melkveebedrijf.
Het Literair Café begint op donderdag 20 februari om 20.00 uur in De Eendracht, Sint Annastraat 60 in Gemert. Iedereen is van harte welkom. In de voorverkoop kosten losse kaartjes € 9,00. Ze zijn (alleen) online verkrijgbaar op https://delagebeemden.op-shop.nl/. Op de avond zelf zijn de kaartjes te koop voor € 10,00, aan de kassa bij De Eendracht (indien er nog kaartjes beschikbaar zijn). Jongeren tot 18 jaar betalen € 2,50 (aan de kassa) voor een kaartje.

Dichtende tussenmens (foto: Jouk Oosterhof)

Foto's: