#Puberleven: Handen uit de mouwen

In de column #Puberleven laten we mensen aan het woord die werken met jongeren in Gemert-Bakel. Vandaag: jongerenwerker Vic van Dijck over internationaal vrijwilligerswerk.

Als jongerenwerker weten wij dat de kracht ligt in verbinding. Verbinding tussen mensen, organisaties en soms zelfs landen. Een mooi voorbeeld is dit pilot project: Wij gaan eind februari met circa 50 jongeren van 16-23 jaar naar Doboj, Bosniƫ. Een land en plaats, die extra hulp goed kunnen gebruiken met de herstelwerkzaamheden na de oorlog. Dit project is een samenwerking tussen Lumens Dynamo, Out of Area en het jongerenwerk van de LEVgroep. Een aanzienlijk gedeelte van de groep deelnemers komt uit Gemert-Bakel. Het betreft enthousiaste jongeren die zich in gaan zetten voor anderen in een kansarme positie. Wat betekend dit? Wij gaan de lokale jeugdopvang helpen met het opknappen van huisvesting en het organiseren van activiteiten voor de lokale jongeren. Onze jongeren zijn al maanden geleden begonnen met het bedenken van activiteiten, het voorbereiden van deze activiteiten en het werven van sponsoren, om alles te bekostigen. NICE!! Sorry, ik ben nogal enthousiast. Ikzelf ga mee als begeleider en mede-kartrekker van dit mooie project en kijk bijzonder uit naar de contacten die er zullen ontstaan. Wij mogen denk ik wat vaker stilstaan bij de rijkdom die wij hebben om in een gezond, stabiel en oorlogsvrij land te leven, met de bijbehorende faciliteiten. Wat wij goed kunnen(jup, ik kan er ook wat van), is klagen. Klagen over het weer, werk, stage, school, overheid(met name de belastingdienst en politiek die hand in hand gaan) en nog veel meer. Als ik stil sta bij de enorme verdeeldheid van arm en rijk, dan besef ik mij keer op keer dat ik tot de rijke groep mensen behoor die over deze aardkloot wandelen. Gevoelsmatig is dat niet altijd zo, als je op jouw salarisstrookje kijkt, maar aan de andere kant is rijk worden voor een jongerenwerker ook geen drijfveer. Je doet het om een ander te helpen. De jongeren die hieraan deelnemen en als vrijwilliger meegaan en hun eigen reis bekostigen, beseffen zich dat. Ik ben nu al supertrots op iedere held die zich heeft aangemeld en een week lang zichzelf opzij zet om iets voor een ander te doen. Mooi werk, skon!

Vic van Dijck
Jongerenwerker Gemert-Bakel

Foto's:


0