Zeldzame planten bij golfbaan

BAKEL – Dat Golfbaan De Stippelberg in 2018 en 2019 als enige Nederlandse golfbaan is genomineerd voor de World Golf Award voor de milieuvriendelijkste golfbaan mag geen toeval heten. Het vaste team van IVN Gemert-Bakel onder leiding van Anton Sijbers en Lenie van Hal onderstreept dat nog eens met de ontdekking van 36 zeldzame tot zeer zeldzame plantensoorten.

Deze natuurliefhebbers speuren iedere maandagmiddag nauwgezet het golfterrein af. In de nazomer en het vroege voorjaar de hogere delen en in de echte zomermaanden vooral langs het water. Voor hun veiligheid dragen ze rode hesjes, zodat ze door de golfers snel worden opgemerkt. Voor hen is de aanwezigheid van de IVN’ers al heel vertrouwd.
Over de 36 bijzondere plantensoorten verduidelijkt Lenie: “Een zestal soorten staat op de zogenaamde ‘rode lijst’. Dat betekent dat zij het of niet goed doen of in aantal afnemen. We proberen dan door verbetering van de omgevingsfactoren de achteruitgang tegen te gaan. Natuurorganisaties kunnen daarbij helpen.” Sommige planten zijn ook wettelijk beschermd. Daarvoor ligt een natuurakkoord dat in 2011 door gemeenten en provincies is vastgelegd. Volgens dit akkoord kunnen bijvoorbeeld boeren subsidie krijgen voor het op een natuurlijk manier beheren van hun landbouwgrond.
Anton: “Wij melden onze vondsten bij waarnemingen.nl, het grootste natuurplatform van Nederland en onderdeel van Stichting Natuurinformatie. Zij beoordeelt onze meldingen. We hebben over het hele jaar 425 plantensoorten geteld. Enkele waren voor ons nieuw, niet altijd omdat ze hier eerder niet groeiden, maar ook omdat we meer plantensoorten hebben uitgesplitst.”
De hele lijst is te vinden op de website www.golfbaanstippelberg.nl. Het IVN-team gaat zich bij de inventarisatie van wilde planten dit jaar vooral toeleggen op het determineren van de grassen- en zeggefamilie. Deze activiteit naast het plaatsen van een ooievaarsnest, een insectenhotel, vogelkasten en het duurzame onderhoud van het terrein maakt De Stippelberg tot een zeer milieuvriendelijke golfbaan. Voor een World Award moet echter het Zweedse Ekerum Resort Öland worden geklopt. Een harde dobber, want die golfbaan won al drie jaar op een rij. Maar wie weet lukt het een keer dankzij deze volhardende IVN-vrienden.

Warkruid is een van de vondsten.

Foto's:


0