Magneet aan de horizon gepresenteerd in Gemert

GEMERT – Jongstleden zondag presenteerde Maarten Mols zijn achtenvijftig gebundelde columns. Dat gebeurde in het repetitielokaal van harmonie Excelsior, want naast getallen, tellen en schrijven heeft Maarten nóg een passie: muziek.

Door Simon van Wetten

De jonge talenten Rens Rutten en Stan Leenders, met ieder vier stokken in hun twee handen, zorgden op de marimba en xylofoon voor de muzikale omlijsting. Maarten legde uit waarom: “Reeksen akkoorden leiden uiteindelijk tot muziek, reeksen opeenvolgende letters leiden tot een column in het Gemerts Nieuwsblad en uiteindelijk tot een boek.” Een mooie vergelijking, met de aantekening dat twee keer twee stokken in míjn handen zouden leiden tot helemaal niets.
De aanvang van de presentatie was vastgesteld op 15.31 uur, hetzelfde tijdstip dat Maarten altoos plaatst boven de uitnodigingen voor de teamvergaderingen van zijn school. Bovendien geeft die ‘1’ in 15.31 u. wat tegenwicht aan de overheersende aanwezigheid van de nul in onze agenda’s. En het jaar is 2020, 20 x 20 = 400, het aantal woorden waaruit Maartens columns steevast bestaan. De presentatie had derhalve ook om 20.20 uur kunnen beginnen.

De eerste gastspreker was Marcel Bosmans, die als hoofdredacteur van het Gemerts Nieuwsblad de ingeleverde columns als eerste onder ogen krijgt. “De logica van Maarten oefent aantrekkingskracht uit, ” aldus Bosmans, “en zo wordt in de kleine omvang van die vierhonderd woorden vaak het grote van de wereld verklaard.”

Maarten las daarop een van de verhalen uit zijn boek voor, over de beroemde Bolero van Ravel. Het tikken van de tijd dat je in dat stuk voortdurend hoort, bracht de schrijver over op het levenspad dat zijn kleinkinderen voor zich hebben.
Uw verslaggever mocht als collega-columnist ook een woordje doen en bekende dat hij altijd tamelijk onbevangen op de wereld rondliep, tot het moment dat Maarten Mols hem meedeelde dat diens columns immer uit precies vierhonderd woorden bestaan. Want dat diende uiteraard uitgeprobeerd te worden, en wat blijkt: het valt niet mee, zo’n zelfopgelegde dwangsom van een vaststaand aantal woorden!

De Santiago-pelgrimstocht biedt ook stof voor een aantal van Maartens columns. De ontmoetingen op de camino, de filosofietjes die onderweg een plaats in zijn hoofd kregen, die vinden wij als lezer terug in zijn boek. Ook de titel zal eruit voortgevloeid zijn.
Kees de Wit, inmiddels gepensioneerd collega van Maarten – beiden werk(t)en op een middelbare school in Heeze – was de derde spreker. Hij gaf ruiterlijk toe dat Maarten elk jaar door de leerlingen werd aangewezen als de docent die alles het meest begrijpelijk uitlegt, terwijl hij, Kees, het slechts bracht tot ‘best geklede leraar’.

Het eerste exemplaar van zijn boek reikte Maarten uit aan zijn echtgenote Janny Oosthoek. Maartens dochter Ine heeft bij een twintigtal verhalen een tekening gemaakt of een gedicht geschreven en kreeg het tweede eerste exemplaar.
U kunt de achtenvijftig verhalen – ’58 is Maartens geboortejaar – tot u nemen door € 14.99 – de nul vermeden – neer te tellen. De columnbundel is te bestellen via een mailtje aan maarten.mols@gmail.com of te koop bij de plaatselijke boekhandel

Maarten Mols reikt het eerste exemplaar uit aan partner Janny.

Foto's:


0