Corona: hoe houd je het hoofd koel?

NEDERLAND – Corona: hoe houd je het hoofd koel. De praktijkondersteuner GGZ geeft een aantal praktische tips om in deze ongewone tijd de rust te bewaren.

 

Samen doen we er alles aan om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Via deze link vind je alle praktische informatie: https://www.thuisarts.nl/nieuw-coronavirus. Wat kunnen we doen om ons hoofd koel te houden en niet helemaal in de stress te schieten door alle berichten en maatregelen rondom het coronavirus? Hier zijn 8 tips om de rust te bewaren en 3 tips om goed voor elkaar te zorgen.

 

Tips om de rust te bewaren:

 

 1. Houd thuis een vaste dagindeling aan

Maak een dagelijks schema voor de dag en houd je er aan! Sta op tijd op en ga op tijd naar bed. Plan overdag je taken rond werk, studie, school of huishouden, afgewisseld met ontspanning. Eet op regelmatige tijden, eet of drink niet meer dan normaal. Zorg ook voor voldoende frisse lucht en zonlicht.

 

 1. Beperk de tijd dat je met het nieuws bezig bent

Het is prima om je regelmatig op de hoogte te stellen van het nieuws, maar beperkt je tot maximaal drie keer per dag de laatste berichtgeving checken. Ook is het goed te kiezen voor slechts een paar sites met betrouwbare informatie, zoals de website van thuisarts.nl of het RIVM. Het is beter om sensationele en sociale media links te laten liggen.

 

 1. Zorg voor voldoende afleiding

Juist in spannende tijden is het belangrijk om momenten te nemen waarop je je even helemaal kunt ontspannen en alles los kunt laten. Zorg dat je een paar keer per dag dingen doet die ontspanning en plezier geven. Je kunt dan dingen doen die je graag doet maar waar je normaal niet aan toekomt; een boek dat je nog wilde lezen, iemand die je graag eens wat rustiger wilde bellen. Of klussen waar je anders niet aan toe komt. Weet je niet goed wat je leuk vindt of waar je van ontspant? Kijk voor inspiratie op https://behandelhulp.nl/plezierige-activiteiten. Kies alleen die activiteiten waarmee je niet in direct contact komt met andere mensen.

 

 1. Doe ontspanningsoefeningen

Als je het moeilijk vindt om te ontspannen, probeer dan eens een ontspanningsoefening (bijvoorbeeld via www.mentaalvitaal.nl of www.mindbleu.nl) of mindfulness-oefening (bijvoorbeeld de app VGZ mindfulness coach). Kies 1 oefening uit en doe die elke dag, bijvoorbeeld ’s morgens voor het ontbijt of ’s avonds voor het slapen gaan, voor minstens een week. Het duurt soms even voor je het onder de knie hebt, maar oefening baart kunst.

 

 1. Zoek contact met andere mensen

Mensen hebben elkaar nodig, juist in moeilijke tijden. Vermijd zo veel mogelijk direct fysiek contact, maar maak volop gebruik van de andere mogelijkheden zoals bellen, skype, email en whatsapp. Blijf niet alleen met je zorgen, zoek contact! Praat over wat je bezig houdt, zoek steun als je het moeilijk hebt en trek je vooral niet terug.

 

 1. Beperk piekeren

Zorg dat je de tijd die je aan piekeren besteedt beperkt. Piekeren veroorzaakt veel angst, somberheid en stress en put je eigenlijk uit. Bovendien levert het meestal weinig op. Pak een vel papier en schrijf hierop de onderwerpen waarover je piekert. Ga hierna iets leuks doen. Plan 1 keer per dag een ‘piekerkwartier’ in waarin je nadenkt over de onderwerpen op je piekerlijst. Ga daarna weer iets doen wat je leuk vindt of waar je van ontspant. Zie voor meer uitleg, tips en oefeningen: https://www.behandelhulp.nl/piekeren/

 1. Laat dingen waar je geen invloed op hebt los

Je hebt invloed, je kunt de kans verkleinen dat je zelf besmet raakt of het virus aan anderen doorgeeft, zie hiervoor https://www.thuisarts.nl/nieuw-coronavirus. Maar accepteer dat je niet overal controle over hebt en dat dingen ander kunnen lopen dan je wilt of gewend bent. Houd je niet teveel bezig met wat er misschien kan gebeuren. Vertrouw er op dat je, mocht er iets naars gebeuren, manieren zult vinden om daar mee om te gaan. Houd je aan de voorschriften rond het corona-virus, maar doe daarnaast zoveel mogelijk de dingen die je normaal ook doet, dat biedt houvast in onzekere tijden. Zie https://www.behandelhulp.nl/cirkel-van-invloed/voor meer tips over het omgaan met dingen waar je geen invloed op hebt.

 

 1. Ga naar buiten, blijf in beweging en slaap goed

In beweging blijven is goed voor je conditie, maar helpt ook om je spanning te verminderen. Kijk of je thuis oefeningen kunt doen, eventueel met behulp van digitale media, zet leuke muziek op en ga dansen of ga wandelen, fietsen of hardlopen in de natuur. Als je merkt dat je minder goed slaapt, bekijk dan eens de volgende tips: https://www.behandelhulp.nl/SLAPEN/.

 

Tips om goed voor elkaar te zorgen:

 

 1. Praat er over met kinderen

Geef kinderen eerlijke informatie over het corona-virus op een manier die ze kunnen begrijpen en niet meer dan wat ze willen horen. Zet geen nieuws aan in de aanwezigheid van jonge kinderen, behalve het jeugdjournaal. Verminder de stress van kinderen door naar hen te luisteren, hun vragen te beantwoorden, hen zo mogelijk gerust te stellen en te laten focussen op hun gewone dagelijkse bezigheden. Realiseer je dat kinderen jouw voorbeeld volgen; ‘Als jij rustig blijft, zullen de kinderen in je omgeving ook meer rust ervaren.’

 

 1. Maakt contact met alleenwonenden en met oudere en kwetsbare mensen

Als gevolg van de maatregelen kunnen mensen die alleen wonen gemakkelijker in een isolement raken. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen om een kaartje te sturen, regelmatig even te bellen of te skypen. Als je je zorgen maakt over vrienden of familie, bel ze gewoon. Oudere en kwetsbare mensen zullen zich door het virus waarschijnlijk extra ongerust maken over hun eigen gezondheid. Zorg dat zij mensen hebben om hun zorgen mee te delen.

 

 1. Geef elkaar de ruimte

Als je ineens wekenlang op elkaars lip zit, is het extra belangrijk elkaar ruimte te gunnen. Probeer regelmatig dingen alleen te doen, benut daarvoor als dat mogelijk is de verschillende ruimtes in het huis. Als er irritaties zijn, probeer het dan niet direct uit te praten. Laat het even rusten en kom er na een uurtje op terug. Doe voldoende ontspannende en plezierige dingen met elkaar.

 

Wat als je spanning, angst of somberheid je toch te veel wordt?

 

Maak gerust een telefonische afspraak met de praktijkondersteuner GGZ van de huisarts, die kan je verder adviseren en helpen omgaan met stress en angstgevoelens. U kunt een telefonische afspraak maken door te bellen naar de huisartsenpraktijk.

 

Praktijkondersteuners van de huisartsenpraktijken Bakel, de Palissade en  ’t Gasthuis

Mirella Constant

Peter v.d. Elsen

Theo Huvenaars

Mieke Selten

Foto's:


G