Dwarsdenker Rick Marool deelt zijn verhalen tijdens Boekenweek

GEMERT – In kader van de Boekenweek onder het thema ‘rebellen en dwarsdenkers’ stond dichter, verhalenverteller en talkshowhost Rick Marool op dinsdagavond 10 maart in de Bunker om het literaire deel van de week te verzorgen. Een avond vol korte verhalen en poëzie.

Door Dagmar Pluijm

Bij binnenkomst vijf mensen aan de bar, inclusief de barvrouw. Op het podium staat een stoel klaar, daarnaast een tafeltje met een kaarsje en een bloemetje. Marool had vertraging opgelopen, eenmaal aangekomen maakte hij direct een opmerking over de informele setting ‘We kunnen ook daar bij die stoel en bank gaan zitten? Die zien er comfortabel uit.’ En dus, in plaats van het publiek voor het podium en de artiest erop, kruipt iedereen bij elkaar.

Rick begint meteen met het vertellen van zijn korte verhalen, afgewisseld met wat poëzie ertussen. “Ik houd van onzin en ik schrijf alleen maar wanneer ik vrolijk ben. Waarom zou je fictie beperken tot de werkelijkheid?” Zijn verhalen gaan over onder anderen verveling, de dood en defenestratie. Bij dat laatste vraagt Rick of iemand weet wat dat inhoudt, gevolgd door een korte uitleg. “Defenestratie is wanneer je iemand uit het raam gooit. Ik vind het een mooi woord.” in datzelfde verhaal komt een kikker voor. Het verhaal, waar iedereen in de zaal het over eens is, is hilarisch. “Ik kijk voortaan nooit meer hetzelfde naar kikkers”, geeft een van de bezoekers aan.

De Boekenweek dit jaar staat in het thema van rebellen en dwarsdenkers. “In mijn jongere jaren was ik wel rebels, ik had een ander perspectief op dingen.” Zegt Marool. “Ik begon met schrijven toen ik op de basisschool zat, op de middelbare school schreef ik vooral niet want toen had ik geen inspiratie en verveelde ik me. Ik kon niet zingen dus toen ben ik teksten gaan schrijven.”

Gastprogrammeur van het Gemertse Boekenweekprogramma Piet Snijders bevestigt dat Rick rebels was. “Rick was vaak in de Bunker, een plek die creativiteit stimuleert. Je zou het ook wel een culturele broedplaats kunnen noemen.”

Wanneer Marool klaar is met het voorlezen van zijn laatste verhaal klinkt vanaf de bar de opmerking dat zijn verhalen wel wat weg hebben van Roald Dahl, doordat er aan het einde een twist zit die je niet aan ziet komen. Rick geeft aan dat Dahl hem inspireert. Wat als barpraat begon, mondt uit in nieuwe discussies, die alle betrokkenen verder aan het denken zetten. Dat is ook het doel van de avond. Bezoekers zijn gekomen om cultuur te proeven, maar wisselen ook persoonlijke smaken en voorkeuren met elkaar uit. Ondanks de bescheiden opkomst, had iedereen een geslaagde avond.

Gastheer Piet Snijders (l) verwelkomt Rick Marool

Foto's:


S