Evenementen tot juni verboden, zoveel mogelijk thuisblijven

NEDERLAND – Alle bijeenkomsten en evenementen in Nederland tot 1 juni zijn verboden. Burgemeesters kunnen vanaf vanavond via een noodverordening strenger optreden om verdere verspreiding van het coonavirus te gaan. Als de volksgezondheid in het geding komt, bijvoorbeeld omdat het op een plek te druk wordt en er geen afstand wordt kunnen zij locaties sluiten. 

Dat geldt ook voor winkels die zich niet aan de afspraken houden. Als er sprake is van groepsvorming waar mensen minder dan anderhalve minder dan anderhalve meter afstand houden kunnen burgemeester handhavend optreden en forse boetes , oplopend van enkele honderden euro’s voor burgers tot duizenden euro’s voor bedrijven, opleggen. Dat heeft minister Ferdinand Grapperhaus van justitie en veiligheid bekendgemaakt

Er zijn meer bekerpkingen. Als een enkel lid van het gezin koorts heeft blijft iedereen thuis, met uitzondering van vitale beroepen. Ook wordt opgeroepen om maximaal drie mensen aan visite thuis te ontvangen.  Advies voor contactberoepen als kappers en schoonheidssalons is  zoveel mogelijk te sluiten. Voor fysiotherapeuten is het advies om alleen door te gaan met behandelingen op doktersadvies en in andere gevallen zoveel mogelijk zich te beperken tot beeld en telefonisch contact.

Foto: Ferdinand Grapperhaus (Foto: Rijksoverheid)

Foto's:


m