Gemertse Joey een van de eerste Nederlanders met corona

GEMERT/MÁLAGA – Gemertenaar Joey Schouten (21) blijkt als één van de eerste Nederlanders met het coronavirus besmet te zijn geweest. Zijn boodschap: “Dit virus kijkt niet naar je leeftijd. Iedereen kan het krijgen, dus blijf daarom lekker binnen.”

Door Marcel Bosmans

Schouten groeide op in Gemert. Op zijn zeventiende verbleef hij een half jaar in Indonesië. Dat beviel zo goed, dat hij eind vorig jaar naar Azië terugkeerde met het plan om zich definitief in de Gordel van Smaragd te vestigen. “Begin januari moest ik voor mijn visum naar Singapore. Ik ben daar een paar dagen gebleven en heb onder andere Chinatown bezocht. Twee weken na die trip werd ik ziek. Het ging steeds slechter met me. Mijn keel zette op, ik had nauwelijks eetlust meer en kon bijna niet meer drinken. Ik was heel erg moe, had het benauwd en kreeg uiteindelijk hoge koorts. Nadat ik flauwgevallen was heb ik vrienden gebeld en zij hebben me naar het ziekenhuis gebracht. Na een beroerde nacht werd ik voor nader onderzoek naar een gespecialiseerd hospitaal overgeplaatst. Acht dagen daarna mocht ik weer naar huis. Zonder echte diagnose. De artsen dachten dat het een hevige groep was. Ik kreeg alleen medicatie tegen de pijn. Van de eerste dagen in het ziekenhuis herinner ik me weinig. Ik was volledig uitgeput en sliep vooral. Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar toen had bijna niemand nog van het COVID-19-virus gehoord. Ook ik niet.”

Positief

Nadat Schouten hersteld was, bezocht hij zijn moeder in Brabant en vloog hij daarna door naar zijn vader in Málaga. Corona was ondertussen wereldnieuws geworden. Omdat het aantal besmettingen in Spanje sterk toenam, moesten alle inwoners verplicht binnenblijven. Omdat de lockdown tot half april is verlengd, verblijft hij daar nog steeds in quarantaine. “Ik heb dus alle tijd gehad om het nieuws te volgen. In eerste instantie kwam het niet bij me op dat ik zelf een besmetting had opgelopen, omdat ik jong en gezond was. Later begon ik te twijfelen, omdat ik veel symptomen herkende en ik ontdekte dat er tijdens mijn verblijf in Singapore lokaal al geruchten rondgingen over een mysterieuze longziekte. Het bleef door mijn hoofd spoken. Ik nam daarom contact op met mijn behandelend arts in Indonesië. Op mijn verzoek testte hij het bloed dat eerder bij mij afgenomen was op het virus . Hij stuurde mij een appje toen de resultaten binnen waren: “Uw bloed is positief getest op COVID-19. We hopen dat alles goed met u gaat.”

Blijf binnen

Schouten houdt er een dubbel gevoel aan over. Ik ben blij dat ik het overleefd heb, maar het blijft raar om er pas achteraf achter te komen dat je besmet bent geweest.” Desgevraagd geeft hij aan nu anders in het leven te staan. “Hiervoor was ik best wel eigenwijs. Als ik ziek was, ging ik niet zo snel naar de dokter. Ik dacht dat het vanzelf wel over zou gaan. Ik besef inmiddels dat het slim is om wel op tijd naar de huisarts te gaan. Ik zou aan iedereen willen meegeven: of je nu oud of jong bent, let goed op jezelf en op anderen. Blijf binnen, was je handen en als je toch buiten moeten zijn houd dan anderhalve meter afstand. Trek op tijd aan de bel als je klachten hebt. Het heeft geen zin om te panikeren. Ik ben het levende bewijs dat je zelfs zonder passende behandeling volledig kunt herstellen. Met een goede behandeling zal de genezingskans nog veel groter zijn.”

Antilichamen

Zijn lijf heeft inmiddels antilichamen aangemaakt die het gevecht met het virus hebben gewonnen. “Misschien kunnen mijn antilichamen een handje helpen bij de ontwikkeling van een medicijn of vaccin. Ik sta daar open voor. Op voorwaarde dat het een serieuze partij betreft. Die erop uit is om mensen te helpen. Niet om er zelf rijker van te worden.”

Foto: Joey Schouten

Foto's:


JJ0