In Memoriam Ad Fraza (1933-2020)

GEMERT – Ad Fraza is overleden. Fraza was jarenlang huisarts in Gemert en drijvende kracht achter Amnesty International groep  Gemert-Bakel. Hij overleed afgelopen maandag op 87-jarige leeftijd. In besloten kring wordt zaterdag afscheid van hem genomen. Amnesty International groep Gemert-Bakel schreef het onderstaande In Memoriam.

“Dinsdag kregen we het bericht dat Ad maandagavond was overleden.Een enorme schok voor ons, Amnesty groep Gemert-Bakel. Immers, Ad wás Amnesty. Jarenlang was hij de de stuwende, inspirerende man binnen ons groepje. In zijn studententijd in Utrecht was Ad al lid van Amnesty.Later, als huisarts in Gemert, maakte hij ook deel uit van het kleine groepje dat brieven schreef.

“In 1993 -94, toen hij gestopt was met zijn praktijk, besloot hij om samen met enkele medestanders Amnesty in Gemert nieuw leven in te blazen. In 1995 ontving het groepje de officiële erkenning als nieuwe groep van Amnesty.

“Met Ad als voorzitter en grote gangmaker werden jarenlang talrijke activiteiten georganiseerd: het brieven schrijven werd veel grootser opgezet. Op dit moment schrijven ongeveer 75 mensen maandelijks ieder 6 brieven om onschuldigen vrij te leiten of te zorgen voor een eerlijk proces. Actie voeren op Gemert Mert, de boekenmarkt.Actie voeren op Wereldvrouwendag (Ad stond daar zelfs eens met anderen als Chinees aandacht te trekken voor een actie voor Chinese vrouwen). Hij dacht en organiseerde mee bij evenementen om hete hangijzers op gebied van mensenrechten onder de aandacht te brengen. Hij gaf lessen aan de groepen 8 van de basisscholen. Hij gaf lezingen. Ging naar Amnesty bijeenkomsten elders in het land, enzovoort. Kortom, als je in Gemert de naam Amnesty liet vallen dacht iedereen aan Ad.

“Nu 15 jaar geleden vond Ad het tijd om de fakkel over te dragen. Maar hij bleef betrokken.
Bij alle activiteiten was hij aanwezig, hield contact met de leden van de groep, informeerde ons over zaken die hij gelezen had.”

“Wij verliezen in Ad niet alleen een actief Amnestyaanhanger, maar ook een vriend.

“Lieve Truce, Lucas, Margreet en Bert, wij wensen jullie heel veel sterkte bij het verwerken van het verlies van deze bijzondere man. Zaterdag, tijdens het afscheid, zullen wij zeker een Amnestykaars branden. Want ook nu geldt: Je kunt beter een kaars aansteken dan de duisernis vervloeken.”

“Bedankt Ad, voor je jarenlange tomeloze inzet en inspiratie.”

 

                                                                            Amnesty International groep Gemert-Bakel

Foto's:


I