Verkeer in Gemert tegen 2050 CO2-neutraal

De Nederlandse overheid heeft besloten dat iedere gemeente in Nederland tegen 2050 volledig C02 neutraal moet zijn op het gebied van mobiliteit. Dit geldt voor bussen, scooters en auto’s. Het roer zal dus flink omgegooid moeten worden. Momenteel rijden er in Nederland slechts 45.000 volledig elektrische auto’s en 139.000 stekkerauto’s (hybride en elektrisch). Om de aankoop van duurzame auto’s te stimuleren heeft de overheid een aantal financiële voordelen in het leven geroepen.

Vrijstelling van de wegenbelasting bij elektrisch rijden

Afhankelijk van het gewicht van de auto betaal je per kwartaal een van te voren bepaald bedrag aan wegenbelasting. Bij de wat grotere auto’s kan dit flink oplopen. Omdat elektrische auto’s Co2 neutraal zijn heeft de overheid deze echter volledig vrijgesteld van wegenbelasting. Niet alleen voor het komende jaar maar zelfs tot 2024.

Subsidie voor particulieren

Koop je als particulier een nieuwe elektrische auto dan krijg je vanaf 1 juli 2020 flink wat geld terug. Voor nieuwe duurzame auto’s tot 45.000 krijg je namelijk €4.000 van het aankoopbedrag terug. Voor tweedehands auto’s is dit een bedrag van €2.000. Halverwege dit jaar wordt er dus een flinke stijging verwacht in het aantal particuliere aankopen van elektrische auto’s

Milieu-investeringsaftrek

Als ondernemer in Gemert heb je recht op nog meer kortingen dan voor particulieren gelden. Maak je als bedrijf gebruik van een financial lease model kun je gebruik maken van zowel investeringsaftrek als milieu-investeringsaftrek. Hierdoor kan een elektrische auto enkele duizenden euro’s voordeliger uitvallen dan een zakelijke brandstof auto. Een ander voordeel is de lagere bijtelling die je betaalt over privé kilometers. Voor diesel of benzine auto’s is dit 22% over de catalogus waarde. Bij een elektrisch model is dit slechts 8%.

Langzaam zullen steeds meer autorijders overstappen op elektrische auto’s. Wie verstandig is profiteert nu al van de financiële voordelen.

Foto's:


V