Ivo van Rossum steekt ouderen hart onder de riem

GEMERT – “Een achtbaan die steeds sneller lijkt te gaan rijden, zo omschrijft onze premier de huidige coronacrisis. Een emotionele achtbaan voor Ivo van Rossum is het zeker. Zijn vader en vrouw werden positief getest op het COVD-19-virus. Zelf moest de Gemertse zanger en zorgmedewerker in quarantaine. Nu het herstel van zijn dierbaren is ingezet en hij zelf weer aan het slag mag, pakt Van Rossum zijn microfoon op om eenzame ouderen een hart onder de riem te steken.

Door Marcel Bosmans
“Ik werk zelf op een locatie voor kleinschalig wonen”, vertelt Van Rossum. “Mensen die op zorg aangewezen zijn en niet meer thuis kunnen wonen hebben het nu extra zwaar. Ze genieten vooral van het bezoek dat ze krijgen. Nu zelfs de kinderen en kleinkinderen niet meer op visite mogen komen en ze niet meer naar buiten mogen, wordt hun wereld nog kleiner. Ze hebben meestal geen Facebook of Whatsapp zoals jongere mensen. Hun sociale contacten blijven dus nu beperkt tot een enkel telefoontje of de korte ontmoetingen met het zorgpersoneel. Een beetje afleiding, even de ellende vergeten die ze in de krant en op tv voorbij zien komen, is dan welkom. Daarom treed ik komende donderdag op voor de bewoners van Ruijschenbergh.”

Meezingers

Vanuit de gemeentetuin waarover het Gemertse zorgcentrum uitkijkt, zingt Van Rossum vanaf 14.30 uur alle senioren toe. “Ik sta regelmatig met een ‘gouwe ouwe show’ in zorgcentra en verpleeghuizen. Die meezingers van Vader Abraham, de Zangeres zonder Naam en Johnny Jordaan komen ook donderdag voorbij. Het enige verschil is dat ik dan buiten sta en mijn publiek binnen. Mijn geluidsman en ik doen dit belangeloos, omdat wij vinden dat ouderen een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ook al krijgen we het er zelf een beetje koud van, we hopen er anderen mee te verwarmen.”

Neem het serieus

Van Rossum weet hoe lastig het is om de mensen te missen waar je zoveel van houdt. “Mijn vader was de eerste inwoner van Gemert waarbij het COVID-19-virus werd vastgesteld. Hij was ook de eerste coronapatient in het Elkerliek. Hij kwam met een longonstekening binnen, nadat een kuur niet aansloeg en testte positief. Hij werd steeds zieker, lag aan de zuurstof en kreeg medicatie. Veel van onze vragen bleven onbeantwoord. Hij lag in het ziekenhuis, mijn moeder, mijn zus en ik met mijn gezin moesten elk afzonderlijk in quarantaine. Wij zijn een hechte familie en juist op het moment dat we elkaar heel hard nodig hadden, mochten we niet bij elkaar zijn. Omdat mijn zus, mijn vrouw en ik in de zorg werken, werden we ook getest. Mijn vrouw bleek eveneens positief te zijn. Later begon ik zelf te snotteren. Gelukkig bleek het geen corona te zijn, waardoor ik weer aan het werk kan. Het heeft me wel aan het denken gezet. Eerst dacht ik nog ‘het is gewoon een griepje’. Nu besef ik wat voor impact het werkelijk heeft. Er zijn al mensen aan overleden die ik persoonlijk ken. Daarom roep ik iedereen op om goed te luisteren naar het RIVM en de GGD. Neem het serieus. Was je handen, houd afstand en blijf zoveel mogelijk binnen. Want al heb je zelf geen klachten, je kunt wel kwetsbare mensen besmetten.”

Besloten buitenoptreden Ivo van Rossum voor bewoners van Ruijschenbergh, donderdag 26 maart, 14.30 uur gemeentetuin Gemert. Het is niet de bedoeling dat andere mensen naar de gemeentetuin komen om de show bij te wonen. Ook de bewoners zelf blijven binnen. Dit in verband met het dringende advies om sociaal contact te mijden en het verbod op samenkomsten.

Foto: Ivo van Rossum.

Foto's:


0