In Memoriam: Henk van Kreij (1931-2020)

HANDEL – Henk van Kreij is op dinsdag 7 april overleden. Van Kreij ex-prins van de Bergkneuters en oud-voorzitter van de Handelse fanfare St. Cecilia verruilde op dinsdag 7 april het aardse voor het hemelse. Piet Hubers schreef als dierbare herinnering een In Memoriam.

“Dinsdagnacht 7 april overleed Henk van Kreij in alle rust op 88-jarige leeftijd. Hoewel we wisten van zijn broze gezondheid kwam het definitieve afscheid toch onverwacht. Van een besmetting met het Corona-virus was dan wel geen sprake, maar dat akelige virus zorgde er wel voor dat je niet op een normale manier afscheid kon nemen. Want voor iemand die op vele fronten voor onze dorpsgemeenschap zoveel betekend heeft hadden we onder normale omstandigheden een massale belangstelling verwacht. Nu werd het een afscheid passend binnen de richtlijnen van het RIVM.

In de prachtige en rustige omgeving van het Handelse processiepark was er voor de meest nabijen een sobere maar wel indrukwekkende viering. Vanuit zijn woning aan Kalkhoven trok de stoet door een erehaag van fanfareleden naar het park.
Enkele momenten van gebed. Tweelingbroer Evert had een uitvoerige levensbeschrijving van Henk, die gelezen werd door nicht Bernke. Een prachtig levensverhaal over die 88 jaren.

Begeleid door de ontroerende klanken van de ‘Last Post’, waarmee Daniël van Oorschot de fanfare vertegenwoordigde, is Henk daarna ten grave gedragen. Henk werd in 1931 in Tilburg geboren, waar hij opgroeide en via de Jeugdbeweging uiteindelijk toch in het onderwijs belandde. Bij die jeugd leerde hij Aggiekennen met wie hij in 1958 trouwde. Na een paar jaar in Waalwijk kwamen ze in 1966 in Handel terecht in hun Oostenrijkse woning aan de Keskesdijk. Henk werkte in Gemert aan de ‘Levensschool’ in het Vormingswerk en werd na een aantal jaren directeur van D’n Dörpel. Dat bleef hij tot zijn pensioen-gerechtigde leeftijd. Die bereikte hij in 1988; dat kon toen nog op die leeftijd.

In Handel had hij zich – sociaal bewogen als hij was – al direct ingezet binnen de oudervereniging en de buurtvereniging De Keskesdijk. In 1971 kregen de Bergkneuters Prins Henk d’n Urste als aanvoerder van het grote volksfeest. In 1973 werd hij voorzitter van onze Handelse Fanfare St.Cecilia. Gedurende 16 jaar heeft hij deze vereniging in die functie geleid. In 1989 kreeg hij daarom de titel ‘ere-voorzitter’. Zijn grote betrokkenheid bleek ook in 1993 toen hij een van de oprichters van ‘De Vrienden van Fanfare St.Cecilia’ was.

Heel veel jaren was hij ook betrokken bij de Bonte Avonden van de Bergkneuters. Henk was de man aan de knoppen van het licht. Maar ook als regisseur van de vele sketches die de Ex-prinsengroep ‘StriepkeDwèrs‘ jaarlijks op het toneel bracht. Een soortgelijke rol had hij ook jarenlang bij Toneelgroep De Kern. Henk was een creatieve duizendpoot.

Vele jaren was hij ook actief in de Dorpsraad van destijds. Hij zat in de parochie-organisatie, was jarenlang lector, en bijna 25 jaar lang verzorgde hij in Handel bij veel uitvaarten een avondwake. Maar bovenal was hij een aimabel mens. Naast droefheid is er daarom ook dankbaarheid voor het vele dat hij in al die jaren voor onze Handelsedorpsgemeenschap heeft betekend.
Wij wensen Aggie, kinderen en kleinkinderen veel sterkte in de komende tijd.”

Foto's:


I