01 april 2020

In Memoriam: Wim Biemans

GEMERT – “Het maakt niet uit in welk land je leeft, het gaat erom waar je tevreden mee bent”. Wim Biemans was een contente mens die het leven van veel mensen binnen en buiten Gemert verrijkt heeft. Wim Biemans (80) bezweek maandag in het ziekenhuis aan de gevolgen van herseninfarct in combinatie met het coronavirus.

Ruim een halve eeuw geleden begon Wim Biemans, samen met zijn vrouw Jose, een kleine groentekwekerij van ongeveer een hectare aan de Groenendaal in Gemert. Als jongste zoon had hij geen mogelijkheid om het boerenbedrijf van zijn ouders over te nemen. Hij verbouwde per jaar vijf tot tien verschillende groentes en bracht die naar de veiling of verkocht ze aan huis. Later kwamen er kassen bij. Biemans kweekte steeds meer de plantjes waarmee college telers groentes konden produceren, zoals spruitkool en prei. Het bedrijf groeide en bloeide en daardoor kon hij meer tijd besteden aan het ontwikkelen van machines voor de ondernemening en het op poten zijn van de Kastanjehof. 

Biemans was ook maatschappelijk en bestuurlijk zeer actief. Hij zat in de Raad van Toezicht van scholengemeenschap De Stroom, bekleedde meer dan drie decennia bestuursfuncties bij de lokale Rabobank, was meer dan 50 jaar lid van de ZLTO en schopte het al in 1978 tot Prins Carnaval van de Drumknaauwers.

Hij was drijvende kracht achter de MOV Boekenbeurs in Gemert, organiseerde in de jaren ’80 hulptransporten naar Polen, was nauw betrokken bij de opbouw van de levende kerststal in Hartje Gemert en zette zich in voor Gemert, een bron voor anderen. Dat is een collectief van acht goede doelen die onder andere tijdens Gemert Mert geld inzamelen voor hun projecten. Vandaaruit reisde hij verschillende malen naar Ghana om te helpen bij het opzetten van een kliniek voor Stichting Adrinka. Ook bouwde hij zelf de Polderexpress, een rolstoelvriendelijke huifkar, die plaatselijke senioren meenam voor uitjes in de omgeving. 

Foto's:


W