08 april 2020

‘Op anderhalve meter afstand een luier verschonen is onmogelijk’

GEMERT – Scholen blijven leeg, bedrijven gaan op slot, maar in de kinderopvang wordt ‘gewoon’ doorgewerkt. Toch is het voor kinderdagverblijven als De Ontdekking in Gemert, een bijzonder ongewone tijd.

Door Marcel Bosmans

Dorothé van Dijk en compagnon Marika van den Hurk startten achttien jaar geleden met een kinderdagverblijf in Gemert. De Ontdekking heeft twee vestigingen: aan de Sint Annastraat en aan de Pandelaar. “Twee weken geleden kon je op beide locaties een speld horen vallen”, vertelt Van Dijk, “Veel kinderen moesten van de ene op de andere dag thuisblijven. Sindsdien is het weer wat drukker geworden, omdat kinderen van ouders met vitale beroepen wel opgevangen mogen worden. Daar wordt steeds meer gebruik van gemaakt. Zo helpen we mee om de zorg en het onderwijs draaiende te houden. Dat kunnen we voorlopig blijven doen. Het kabinet heeft besloten om zowel ouders die tijdelijk geen gebruik kunnen maken van kinder- of buitenschoolse opvang als ouders met cruciale beroepen die nu niet zonder kunnen, te compenseren. Daardoor kunnen ouders de opvang blijven betalen en wij onze medewerkers.”

Informeren

Het kabinet maakte de beperkingen voor de kinderopvang op 16 maart wereldkundig. “Direct na de persconferentie hebben we samen met onze leidinggevenden een plan van aanpak opgesteld. Nog dezelfde avond zijn de ouders via een mailing op de hoogte gebracht van de veranderingen. Ze reageerden begripvol. We proberen ouders zo goed mogelijk te informeren Zodra er nieuws is, weten zij het ook. Ouders hoeven er zelf niet in te duiken. Dat wordt gewaardeerd.”

Op afstand

Direct contact met de ouders wordt vermeden. Een kind knuffelen is er even niet bij. “We houden zoveel mogelijk afstand, maar op anderhalve meter een baby de fles geven of een luier verschonen is onmogelijk”, geeft teamlid Hilda Brouwers aan.

Beetje gek

Volgens Brouwers passen de meeste kinderen zich prima aan, al vinden ze het wel een beetje gek allemaal. “Vooral peuters en kleuters snappen niet zo goed waarom ze in hun elleboog moeten hoesten of zo vaak hun handjes moeten wassen.”

Overleg

Sociale onthouding betekent ook dat de medewerkers elkaar minder zien. Van Dijk: “Er is meer overleg, maar dan wel digitaal of schriftelijk. Foto’s en verhalen worden via de app met medewerkers en ouders uitgewisseld. Zo blijft iedereen, 260 gezinnen en 40 medewerkers, betrokken.”

Bouwen

Samen sterker is ook bij De Ontdekking het motto. “Zo hebben we met Jeneplanschool De Pandelaar afgesproken dat zij ‘onder schooltijd’ de opvang van vier- tot dertienjarigen verzorgen en wij het daarna overnemen. Ook binnen ons team wordt goed samenwerkt. Iedereen is bereid om er de schouders onder te zetten. Dat we op elkaar kunnen bouwen, ook als het tegenzit, bewijst voor mij dat we hier samen sterker uit gaan komen.”

Foto: Hilda Brouwers (rechts) geeft een baby de fles.

Foto's:


0