Online Inspiratiecafé over ´Bewust leven´

GEMERT-BAKEL – Vanwege het Coronavirus heeft de organisatie van het Inspiratiecafe besloten om online te gaan. Thuis op de bank en toch samen een documentaire kijken en denken over het thema “Bewust leven”. 

“We zien en bespreken via een groepsgesprek op de smartphone, tablet of laptop de documentaire “Aan ´t eind van de weg”. We leggen je na aanmelding uit hoe simpel het is om mee te doen. ”

De documentaire volgt het leven van een boerenvrouw die op het Letse platteland leeft alsof de tijd heeft stilgestaan. “Is het nostalgie of eerder een kritiek op de beperktheid van onze welvaaartsdroom? Waar haalt zij de kracht vandaan?! Ze kiest niet voor materiële rijkdom zoals haar kinderen voor emigratie kiezen. Ze kiest voor bewust leven, voor thuis zijn in het leven met alle bergen en dalen. Ze kiest voor, tevredenheid en verworteling op het land waar ze vandaan komt. Of is ze misschien vastgelopen in herinneringen en gaat ze niet met haar tijd mee?! Haar desolate leven op het platteland heeft enerzijds iets tragisch anderzijds een grote schoonheid. “

Deze documentaire duurt een uur. “Deze gaan we dus eerst samen thuis online kijken via internet (om 20.00 uur). U ontvangt de link met de film die online staat na aanmelding. Na het gezamenlijk thuis kijken van de film zullen we met elkaar doorpraten via Zoom (vanaf ongeveer 21.15 uur tot ongeveer 22.00 uur).”

De documentaire “Aan ‘t eind van de weg” speelt zich af in het oosten van Letland, niet ver van de Russische grens. Daar woont Daina, een oude boerenvrouw. Ze woont onafhankelijk en vrij. Maar ze leeft in een boerderij die op instorten staat. Er is geen elektriciteit en geen stromend water en voor de verharde weg moet ze drie kilometer door dicht bos lopen. Toch wil ze er niet weg. Ze kan goed leven van de opbrengst van haar boerderijtje en dat ze daar hard voor moet werken, vindt ze geen probleem. Ze haalt water, melkt haar koeien en haar geiten, hakt hout en houdt het huis warm. Zo heeft ze tijd om na te denken, over de twee mannen in haar leven, over haar kinderen en over haar veeleisende moeder. Haar beide kinderen zijn geëmigreerd. Haar zoon woont in Noorwegen en haar dochter in Italië. Als ze hun moeder komen opzoeken, komen onuitgesproken gedachten en gevoelens naar boven. Er is sprake van een cultuurclash. Haar kinderen dragen niet meer over aan hun kinderen de wijze waarop moeder dichtbij de natuur staat. Maar nu ze zelf volwassen zijn, kunnen ze nu echt zien wie hun moeder is en is geweest? “

Graag uiterlijk 7 april aanmelden via inspiratiecafegemert@gmail.com. “Dan sturen wij de bijbehorende links en uitleg toe (de link naar de documentaire en de link naar het online gesprek met elkaar).”

Foto's:


I