Sportclubs Gemert-Bakel zoeken online naar ledenbinding

GEMERT-BAKEL – Vanwege de coronamaatregelen liggen sportcompetities stil en zijn verenigings-accommodaties gesloten. Hoe zorgen de Gemert-Bakelse sportclubs er voor dat ze hun leden toch in beweging houden?

Door Siel Peijs

“Ik benijd zaalsporters niks”, zegt Bert Mickers, tot afgelopen januari voorzitter van Toer- en Wielerclub (TWC) Gemert. “Want zij willen natuurlijk ook in beweging blijven, maar dat gaat nu absoluut niet.” Voor de renners van TWC geldt in elk geval dat zij hun favoriete sport nog wel kunnen beoefenen, al worden ook zij geraakt door de maatregelen die gelden rondom het coronavirus. Het fietsseizoen is net begonnen en normaal gesproken organiseert TWC op zondagochtend drie toertochten over drie verschillende afstanden. “Dan gaan we met groepen van 15 à 20 man op pad.”, vervolgt Mickers. “Dit jaar hebben we alleen onze openingsrit kunnen rijden. Daarna was het afgelopen.” De renners missen nu de gezelligheid van het samen rijden, van het kopje koffie onderweg of het drankje na afloop, merkt Mickers op de groepsapp van TWC: “Soms stelt iemand de vraag of er mensen zin hebben om samen een rondje te gaan fietsen. Dat raden wij direct af. Met z’n tweeën kan nog net, maar dan houdt het wel op. Het is een vervelende tijd. Maar we zullen er samen doorheen moeten.”

Die boodschap gaf VV Gemert-voorzitter Carlo Hazenveld ook mee via een videobericht op de website van de voetbalclub. “Via de site proberen we contact te houden met onze leden”, vertelt hij. De vereniging werd onlangs geraakt door het overlijden van Mari Rovers, een markante persoonlijkheid binnen de club. “Verder is het gelukkig rustig”, vervolgt Hazenveld. Hij ziet dat de teams proberen om er onderling de moed in te houden door middel van challenges: “Zulke initiatieven worden natuurlijk ook op de site gepubliceerd.” De aanzet kwam van een jeugdteam dat een wc-rol hooghield en het hamster-product vervolgens virtueel doorgaf. Hazenveld: “En Gemert 1 heeft filmpjes van trucs op Instagram gezet om jeugdleden te inspireren. De selectiespelers inspireren elkaar trouwens ook. Ze hebben een trainingsschema gekregen en houden elkaar via Whatsapp in de gaten.”

Daarnaast zet de club zich in breder maatschappelijk perspectief in, vertelt Hazenveld. Vanwege de gedwongen kantinesluiting is veel frisdrank overtollig geworden. Dat wordt nu geschonken aan de dorpsondersteuners die het vervolgens kunnen verdelen onder mensen die het minder breed hebben. Hazenveld: “Voor ons een klein gebaar waarmee we hopelijk wat verlichting kunnen brengen.”

Ook binnen korfbalvereniging MKV uit Milheeze zijn social media dé manier om contact te houden, zegt voorzitter Anita van den Bosch: “De oudere meiden zoeken elkaar op via hun team-appgroepen. Onze jongste speelsters hebben die natuurlijk niet. Speciaal voor hen hebben we met Pasen bijvoorbeeld een knutselopdracht op Facebook geplaatst. Als club wil je toch voor verbinding zorgen.” Verder bestempelt ze deze periode vooral als ‘moeizaam en saai’: “We zijn sportmensen en houden van het verenigingsgevoel. Daar is veel van weggevallen nu we niet meer samen met de bal aan de gang kunnen.” Voor een vereniging als MKV komt daar nog een extra moeilijkheid bij, besluit Van den Bosch: “We zijn bij uitstek een vrouwenvereniging. In het bestuur zit een aantal dames dat in de zorg werkt. Die hebben het nu simpelweg te druk voor hun vrijwilligerstaken.”

Het seizoen voor v.v. Gemert zit er op (Foto: Frans Brzoskowski).

Foto's:


V