‘De Cacaofabriek draait weer’

HELMOND – Het voelde heel onwerkelijk toen op 15 maart de deuren van De Cacaofabriek sloten. Tien dagen eerder werd nog met enige trots de World Press Photo tentoonstelling geopend. Toen nog niet wetende dat er spoedig een wereldwijde lockdown zou volgen.

De tentoonstelling werd vroegtijdig afgebroken. Inmiddels wordt er gesproken over ‘het nieuwe normaal’. Maar normaal voelt het allerminst als je de afgelopen tijd in De Cacaofabriek was. Zo’n bijzondere plek zonder artiesten en publiek is niet wat je wilt. De Cacaofabriek is een plek om te ontmoeten, te inspireren en te verbinden. Sinds de persconferentie van 6 mei was er weer wat perspectief. Op 19 mei jl. zijn de voorgenomen versoepelingen bevestigd. De Cacaofabriek heeft daarop besloten om de deuren zo spoedig mogelijk te heropenen. “De mogelijkheden zijn nog beperkt, met 1,5 meter afstand, een beperkte filmzaalcapaciteit van 30 personen (1 juni – 30 juni) en geen concerten, maar we gaan doen wat we kunnen. We creëren als team van vrijwilligers en personeel graag en met veel toewijding mooie momenten. Daar krijgen we zelf ook weer energie van. Het voelt goed dat we weer iets kunnen bieden. Hoe beperkt ook, we draaien daarom weer vanaf maandag 1 juni as.” Aldus directeur Jochem Otten. “En we volgen vanzelfsprekend alle richtlijnen en protocollen, want veiligheid van onze bezoekers staat in alle afwegingen voorop. Zo worden de looproutes in De Cacaofabriek eenrichtingsverkeer en is de entree van de exposities tijdelijk aan de kanaalzijde om kruisende bezoekers te voorkomen”.

Er wordt opgestart met 1 filmzaal met maximaal 29 plaatsen. De filmoperateur wordt immers ook meegeteld bij het maximum van 30 personen. Op basis van de belangstelling en het financiële plaatje zal vervolgens worden besloten wanneer en hoe er kan worden opgeschaald. Vanaf 1 juli is het wellicht toegestaan om maximaal 100 personen in een zaal te ontvangen. Maar dan zal er nog altijd 1,5 meter afstand moeten worden gehouden. Het aantal beschikbare stoelen stijgt daarom slechts gering. Op 7 juni opent de eerste expositie weer: Lucas Gassel Revisited. Een expositie van 24 kunstenaars die zich hebben laten inspireren door een werk van Lucas Gassel. De opening gaat niet zoals gebruikelijk met één openingsmoment. Vanwege de omstandigheden is er ditmaal gekozen om op zondag 7 juni de opening besloten en in kleine kringen te organiseren. De expositie zal daarna op 8 juni geopend zijn voor het publiek. Wel wordt de mogelijkheid geboden aan bezoekers om buiten openingstijden de expositie te bezoeken. Dit kan door een mail te sturen naar de programmeur van de exposities Julienne Tullemans (juliennetullemans@cacaofabriek.nl). Concerten zijn formeel nog verboden tot 1 september, maar er mogen in pilotvorm wel kleine culturele activiteiten worden georganiseerd. Op vaderdag, 21 juni zijn er daarom unieke miniconcertjes. Welke vader heeft er nu niet een favoriete song. Zeker als het een klassieker uit de jaren 50, 60, 70 betreft, dan heeft De Cacaofabriek het ultieme vaderdagskado. Immers Erwin Nyhoff (derde in The Voice 2012) kent ze zo ongeveer allemaal. Je kunt voor je (schoon)vader een privé concert boeken. Je kiest een moment en een song op de site. Het ticket is geldig voor maximaal 10 personen die bij het “serenade concert” voor je vader aanwezig mogen zijn. Zo is het voor De Cacaofabriek ook een pilot om te spelen op 1,5 meter afstand.

Ook de horeca gaat weer open vanaf maandag 1 juni vanaf 12:00u. Daarna is de horeca elke dag vanaf 11:00u geopend. In de brasserie kun je alleen terecht op reservering. Dat kan op het terras ook, maar daar is het niet verplicht. De protocollen van de Koninklijke Horeca Nederland worden gevolgd. Dit houdt in dat tafeltjes op voldoende afstand worden geplaatst. Hierbij mogen enkel personen uit hetzelfde huishouden bij elkaar aan tafel zitten. De hapjes, lunch en diner worden uitgeserveerd op een serveertafel bij je aan tafel, de drankjes kunnen opgehaald worden bij een afhaalbalie. Tijdelijk wordt er een aangepast menu geserveerd en zal het ontbijt vervallen. Wel worden er dagelijks lunch-, 2-, 3- en 4 gangendiners geserveerd. Reserveren kan binnenkort via de website van De Cacaofabriek.
Kaartverkoop voor de film kan tijdelijk alleen online. Tevens krijg je tijdens het bestelproces de mogelijkheid om online je drankjes en verpakte versnaperingen alvast te reserveren. Deze staan dan op naam voor je klaar bij de ingang van de filmzaal. (Advertorial)

Foto's:


0