Kledingbank Gemert is verhuisd

GEMERT – De Kledingbank in Gemert is verhuisd. De nieuwe winkel aan de Molenrand is drie dagen per week geopend. De Kledingbank bedient jaarlijks 550 gezinnen uit Gemert en omstreken die weinig te besteden hebben en verkoopt ook aan particulieren.

Door Marcel Bosmans

Gemert heeft sinds 2011 een kledingbank. Tot voor kort was die ondergebracht in een oud kantoorgebouw van Kingspan-Unidek aan de Industrieweg in Gemert. Dat pand heeft per 1 juni een nieuwe eigenaar. “Die vraagt meer huur, dan wij kunnen betalen”, zegt voorzitter van de lokale kledingbank Hilly van Rixtel.

Met steun van Stichting Locals4Locals is daarom een andere locatie gevonden. De Kledingbank huist sinds afgelopen zaterdag in Vind ’t Hier. Dat is een nieuw sociaal bedrijfsgebouw aan de Molenrand 9 in Gemert. Op die plek was eerder een babyzaak gevestigd.

Stichting Locals4Locals is een initiatief van Stichting Kledingbank Gemert e.o. en Stichting Leergeld Gemert e.o. Locals4locals wil door hergebruik, reparatie en recycling blijvend hulp mogelijk maken aan inwoners van Gemert-Bakel die het niet breed hebben. “Locals4Locals is hoofdhuurder van het pand en stelt aan verschillende partijen ruimte beschikbaar”, legt penningmeester/secretaris Marcel Franssen uit. “Naast de Kledingbank is dat bijvoorbeeld een bedrijfje dat kinderwagens herstelt.”

De Kledingbank huurt de meeste vierkante meters. Op de begane grond is een winkelruimte met koffiecorner ingericht. “Plaatselijke ondernemers en de Rotaryclub hebben geholpen bij de inrichting”, vertelt Martin Jacobs, bestuurslid van Locals4Locals. “Bijna alles is nu gelijkvloers en daardoor beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel”, vult medebestuurslid en vrijwilliger van de Kledingbank Maria van Bussel aan.

De Kledingbank wil de drempel voor bezoek zo laag mogelijk houden. Van Rixtel: “Sinds deze week zijn we drie dagen per week open: elke woensdag en zaterdag, plus maandag en de oneven en dinsdag in de even weken van 10.00 tot 15.00 uur.”

Mensen met én zonder verwijzing zijn welkom. Inwoners die het niet breed hebben kunnen met een speciale pas of verwijzing bij de kledingbank terecht. Zij mogen iedere drie maanden per persoon maximaal zes kledingstukken uitzoeken, waarvoor ze niet hoeven te betalen. ”We lenen ook feestkleding als trouwjurken en –pakken uit.”
Voor andere items moet wel een bescheiden bedrag neergeteld worden. Ook inwoners zonder pas of verwijzing kunnen bij de Kledingbank kopen. Voorin de winkel is een vintagehoek met de betere merkkleding te vinden. Aan de items hangt een iets hoger prijskaartje. Ze kunnen dus niet gratis meegenomen worden. De Kledingbank verhuurt eveneens pakken voor bijzondere gelegenheden. Franssen: “Die inkomsten zijn nodig, om de kledingbank in stand te kunnen houden.”

De items in de winkels zijn direct aangeleverd door particulieren of afkomstig uit de kledingbakken van Stichting Leergeld. Ook lokale kledingzaken leveren stukken aan die na de uitverkoop zijn overgebleven. “Alle kleding uit de containers krijgt een tweede leven. Een selectie hangt in onze winkel, de rest gaat naar het buitenland.”

Locals4Locals heeft de ambitie om het aanbod aan producten en diensten verder uit te breiden. Bestuurslid Ton Valckx: “Leergeld heeft al een eigen werkplaats in Laarbeek waar fietsen worden hersteld. We hopen op termijn een dependance in Gemert te openen. Ook het Repaircafé en Ceigoed zouden prima passen op deze locatie. In de garage is bovendien plek voor de scootmobielen die Zorgcoöperatie Gemert tijdelijk uitleent aan inwoners. We werken daarnaast aan een digitaal platform om vraag en gratis aanbod van producten en diensten bij elkaar te brengen. Een online kringloopwinkel maakt daar deel van uit. Online is voor ons beter werkbaar, omdat er dan niet met zware spullen gesleept hoeft te worden of dure opslag geregeld moet worden.”

Meer informatie: https://kledingbank-gemert.nl.

Foto: Vrijwilligers Hilly van Rixtel en Maria van Bussel op de nieuwe locatie.

Foto's:


0