Bevrijding beleven met de fiets

GEMERT-BAKEL – Tijdens de Tweede Wereldoorlog en met de bevrijding is er veel gebeurd in de Peel. Alleen al in Gemert-Bakel zijn in die periode 27 vliegtuigen neergestort. Er vond een gijzeling van 500 Gemertenaren plaats op het Ridderplein en het kasteel werd in brand geschoten.

Maar bijvoorbeeld in Asten gebeurde ook van alles. Een granaatinslag zorgde dat zes kinderen uit een gezin en nog eens vier kinderen uit een ander gezin om het leven kwamen. De lichtgewonde moeder van de zes kinderen overleed van verdriet. En zo gebeurde er heel veel in de Peel. Veel verhalen die terugkomen in diverse boeken die geschreven zijn, onder andere het boek ‘Vliegtuigcrashes en noodlandingen in Gemert-Bakel’ van Ruud Wildekamp. Nu is het mogelijk om langs veel gedenk- en herkenningspunten fysiek de plekken te bekijken middels de fietsroute ‘Death Valley de Peel’. Een route van 400 fietskilometer door 8 Peelgemeentes. Elke gemeente heeft zijn eigen lus en de Gemert-Bakelse lus is 40 kilometer. In totaal zijn er door heel de Peel 86 bordjes van interessante punten over 400 km geplaatst met daarop tekst en uitleg. Middels een routeboekje kan men de routes via knooppunten volgen of digitaal downloaden via www.deathvalleydepeel.nl/routes. Nu in deze coronatijd steeds meer mensen de fiets herontdekt hebben en veel mensen in Nederland en ook in onze regio vakantie vieren in eigen land komt deze route als geroepen. Een mooi tijdverdrijf om er diverse dagen over te doen. De boekjes met alle routes zijn gratis te verkrijgen bij de VVV winkel aan het Ridderplein in Gemert en alle andere VVV winkels in de Peel. Foto: Het bordje bij het Wehrmachthuisje in Milheeze. In deze kleine woningen waren de slaapplaatsen voor de Duitsers die de zoeklichten bedienden, op zoek naar Britse bommenwerpers.

Foto's:


0