Bezoek weer welkom bij De Zorgboog

GEMERT-BAKEL – Sinds vrijdag mogen bewoners van verschillende Zorgboog-locaties weer bezoek ontvangen, zij het slechts één vaste bekende per persoon. Bij het Sint Jozefsheil in Bakel waren zaterdag de eerste bezoekers welkom.

Door Siel Peijs

“Het was eigenlijk niet te doen”, zegt Sjaan van den Eikhof uit Milheeze, wiens man in het Sint Jozefsheil in Bakel verblijft. “Ik kwam hier elke dag, zeven dagen per week. Sinds 18 maart is dat allemaal weggevallen. Gelukkig ben ik dit weekend drie keer ingepland voor bezoek.”
Vanaf 25 mei mogen bewoners van verpleeghuizen weer beperkt bezoek ontvangen, nadat op 20 maart een landelijk bezoekverbod werd ingesteld om verspreiding van het corona-virus tegen te gaan. Bij De Zorgboog zijn vanaf afgelopen vrijdag verschillende locaties geleidelijk weer opengegaan. In Gemert-Bakel zijn dat onder meer woonzorgcentrum Ruijschenbergh en kleinschalig wonen Hove Vogelsanck in Gemert. De drie verpleegafdelingen bij het Sint Jozefsheil in Bakel gingen zaterdag weer open voor bezoek.
“We hebben het heel zorgvuldig voorbereid”, vertelt locattie-coördinator Jolanda Manders. “Want het ergste wat onze bewoners kan overkomen is dat we weer dicht moeten. We willen het virus absoluut buiten de deur houden. Vandaar dat we niet meteen op 25 mei open zijn gegaan.”
Elke bewoner mag slechts één vaste bezoeker aanwijzen, die zich vooraf moet aanmelden. Bij aankomst wordt ook iedereen aan een korte medische check onderworpen. En per afdeling zijn nu steeds zes bezoekers tegelijk welkom, ’s middags en ’s avonds. “We hebben 65 bewoners”, vervolgt Manders. “Zo kunnen we er voor zorgen dat iedereen in principe elke twee dagen bezoek kan krijgen.”
Manders merkt dat het bezoek de bewoners en de familie goed doet. Toen op 23 april bleek dat een bezoekersregeling langer op zich liet wachten dan oorspronkelijk voorzien, werden op elke afdeling ‘babbelboxen’ geplaatst. “Zodat mensen elkaar vanachter glas toch konden zien en spreken”, zegt Manders. “Dat werkt heel aardig. Maar het is natuurlijk totaal iets anders dan echt op bezoek kunnen gaan. Toch hebben we besloten er mee door te gaan. Mensen mogen nu nog slechts één vaste bezoeker opgeven. Bij mensen met een partner is de keuze dan redelijk eenvoudig. Maar als er meerdere kinderen zijn kan het lastig worden. Die kunnen dan nog altijd van onze raamtenten gebruik maken.”
Sjaan van den Eikhof is zichtbaar aangedaan dat ze haar man Jan weer ‘live’ mag bezoeken. “Hij begreep niet altijd waarom ik niet zomaar op bezoek kon komen”, vertelt ze ontroerd. “Dat maakte het extra lastig. En het duurde veel te lang. Op 24 april waren we 56 jaar getrouwd. Zelfs dat hebben we achter glas moeten vieren.”

Foto's:


0