Fijne kamertemperatuur op warme dagen

GEMERT – In de zomer kan de straling van de zon veel warmte in je huis brengen. Hoe houd je het lekker koel in huis met deze warme zomerdagen?

Houd de warmte van de zon buiten en sluit ‘s ochtends uitvalschermen, zonwering, gordijnen, screensen/of luxaflex voordat de zon op de ramen schijnt. Hiermee voorkom je dat de zon de binnenruimten opwarmt. Houd overdag de ramen en deuren gesloten.

Ventileer de hele woning ‘s ochtends vroeg en ’s avonds als de zon onder is. Verder kun je het volgende aanhouden: als je merkt dat de temperatuur buiten warmer is dan de temperatuur in huis, dan kun je het beste de ramen en deuren dichthouden om de warmte buiten de woning te houden. Als de temperatuur in huis hoger is dan de temperatuur buiten, dan kun je de ramen en deuren het beste openen om de ruimte extra te ventileren.

Hoe ventileren? Zet de (buiten)ramen tegenover elkaar open en zet ook de binnendeuren in de hele woning open. Heb je een dakraam? Doe dit dan ook open. Warme lucht stijgt namelijk op en verlaat als eerste de woning via het hoogstgelegen raam. Doe dit 60 minuten of langer. Een mogelijkheid is om de ventilatie ’s-nachts op een hogere stand te laten werken.

Wat ook bijdraagt aan verkoeling is om op natuurlijke wijze schaduw aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een boom in de tuin waardoor de zon niet op de ramen schijnt. Wat ook helpt is om zo min mogelijk elektrische apparaten te gebruiken en de verlichting zo min mogelijk aan te laten.

Foto's:


k