Gemert Weet 2020 wordt thuiswedstrijd

GEMERT – Deelnemers aan Gemert Weet spelen dit jaar een thuiswedstrijd. De dorpsquiz gaat door, maar in aangepaste vorm. De Stay At Home Edition is op zaterdag 7 november live te volgen via verschillende lokale mediakanalen. Gezinsteams van maximaal vijf personen kunnen zich aanmelden voor het jaarlijks terugkerende event.

Door Marcel Bosmans

Geen massa’s mensen die samendrommen om een vragenboekje op te halen of een opdracht op locatie te vervullen. “Ook Gemert Weet is in deze coronatijd aan beperkingen gebonden”, geeft medeorganisator Arno van den Heuvel aan: “We starten normaalgesproken al in maart met de voorbereidingen. Dit jaar is het anders gelopen, door de coronacrisis en de intelligente lockdown die daaruit is voortgevloeid. In plaats van af te wachten op wat komen gaat, hebben we gekeken wat werkbaar is in de anderhalve meter samenleving. Stay At Home is daarom het motto van Gemert Weet 2020. Met zijn zestigen in een kippenhok gaan zitten is niet de bedoeling. Deze keer kunnen alleen gezinsteams van maximaal vijf personen meedoen.”

Deelnemers hoeven in 2020 niet op pad om opdrachten te vervullen. Ze zitten thuis voor de buis of achter de laptop om de quiz te volgen. Het avondvullende programma wordt live gepresenteerd vanuit De Eendracht. Tussen 19.00 en 22.00 uur worden meerdere vragenrondes afgewerkt. Ieder deel bestaat uit tien vragen, deels open en deels meerkeuze. Een aantal vertrouwde thema’s keert terug. “Er zitten vragen voor ouders en voor kinderen bij. Jong en oud hebben elkaar dus hard nodig om als team succesvol te zijn.”

Voor elke ronde moet met behulp van Microsoft Forms een afzonderlijk antwoordformulier worden ingevuld. “Veel gelegenheid om te Googelen is er dus niet.” Ook doe-opdrachten zullen niet vergen en achter de voordeur vervuld moeten worden.

“Drie uur is best lang”, erkent quizvrijwilliger Maurice Harteveld. ”Om de aandacht vast te houden werken we met foto’s, video’s en geluidsfragmenten en bouwen we pauzemomenten in. Mensen kunnen dan even weg van het scherm om een hapje of drankje te halen, naar het toilet te gaan of een paar minuutjes te chillen.”

Na afloop van Gemert Weet, vanaf 22.00 uur worden de vragen en antwoorden besproken. Voor opmerkingen tijdens de quiz is er een social media desk ingericht. “We denken ook aan het vermelden van tussenstanden op basis van leeftijd, gezinssamenstelling en wijk of buurt.”

Teams kunnen zich aanmelden op www.gemertweet.nl. Het inschrijfgeld is 10 euro per gezin. Deelnemers strijden voor een lokaal goed doel. Vrijwilligersorganisaties uit Gemert-Bakel kunnen zich als kandidaat-doel aanmelden bij Gemert Weet. “We kiezen dit jaar bewust voor plaatselijke doelen, zodat het prijzengeld ook direct terugvloeit naar de lokale gemeenschap.”

Gemert Weet richt zich primair op Gemert. Teams uit omliggende dorpen mogen wel gewoon deelnemen. Omroep Centraal en Gemert Media/Gemerts Nieuwsblad zijn ook dit jaar mediapartner.

Meer info: www.gemertweet.nl.

Foto: Gemert Weet doet het anders dit jaar.

Foto's:


0